ΗΠΑ: Δεν θα χαρακτηρίσουν τη Ρωσία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία

7 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην εντάξει τη Ρωσία στον κατάλογο των κρατών που θεωρεί ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, επιβεβαίωσε χθες (06.09.2022) ο Τζον Κέρμπι, επικεφαλής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η δήλωση αυτή για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με την Ρωσία, έρχεται μια μέρα μετά τη μονολεκτική αρνητική απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ερώτηση δημοσιογράφου, εάν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι ο καλύτερος, ο πιο αποδοτικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνεχίσουμε να φροντίζουμε να λογοδοτεί η Ρωσία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Τζον Κέρμπι σε δημοσιογράφους.

«Δεν το απορρίψαμε ελαφρά τη καρδία. Το μελετήσαμε σοβαρά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΑ, μελετήθηκαν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτού του χαρακτηρισμού, συζητήθηκαν με ειδικούς και προέκυψε το συμπέρασμα ότι η κίνηση θα εμπόδιζε τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Λήφθηκε επίσης υπόψη το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να επηρέαζε αρνητικά τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία όποτε κι αν γίνουν, πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι.

Στον κατάλογο των χωρών που κατά τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την τρομοκρατία βρίσκονται σήμερα η Συρία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις που πλήττουν τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, τις εξαγωγές όπλων και τον χρηματοοικονομικό τομέα σε αυτές.


[There are no radio stations in the database]