Πώς να βγάλετε το κέικ από τη φόρμα, χωρίς να σπάσει

6 Σεπτεμβρίου 2022

Έχουμε πετύχει τις τέλειες αναλογίες, το σπίτι μοσχοβολά και ήρθε η στιγμή να ξεφορμάρουμε. Δεν είναι κρίμα να γίνει το κέικ τρίμμα;

Έχει κολλήσει, έχει αρχίσει να σπάει σε κομμάτια και το έχουμε τάξει ήδη σε πέντε διαφορετικά άτομα. Ας μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί λύσεις υπάρχουν. Και για να βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα «αρτιμελές» και για να καλύψουμε τις ρωγμές αν δεν αποφύγουμε το μαγειρικό ατύχημα.

Αρχικά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί, γιατί ένα μισοψημένο κέικ που κρατά ακόμα περιττή υγρασία, είναι πολύ πιθανό να κολλήσει στη φόρμα. Μια ένδειξη επαρκούς ψησίματος είναι η ζύμη του κέικ που ξεκινά να ξεκολλά από τα περιμετρικά τοιχώματα. Ένα ακόμη μυστικό, είναι πως αν πιέσουμε ελαφρά με το δάχτυλό μας το κέντρο του κέικ και αυτό επανέλθει πάλι, τότε είναι ψημένο. Αν όμως κάνει λακκουβίτσα, τότε θέλει λίγο παραπάνω χρόνο στον φούρνο. Μπορούμε επίσης να το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει χωρίς ίχνη υγρασίας, τότε είμαστε έτοιμοι!

Αν αφήσουμε το κέικ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν προσπαθήσουμε να το ξεφορμάρουμε, τότε μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να μας σπάσει ή να κολλήσει. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10΄. Μετά το αφήνουμε λίγο ακόμη να ξεκουραστεί στον πάγκο της κουζίνας μας. Αυτό θα του χαρίσει και μια πιο τραγανή κρούστα.

Και τώρα, η ώρα της αλήθειας
Περνάμε με ένα μαχαίρι για το βούτυρο το κέικ περιμετρικά, για να ξεκολλήσει καλά από τα τοιχώματα. Αν έχουμε βουτυρώσει/λαδώσει καλά τη φόρμα, αυτό θα είναι αρκετό για ένα άψογο τελείωμα.

Αν όμως έχει κολλήσει για τα καλά και το μαχαίρι δεν φαίνεται να βοηθά καθόλου, μπορούμε να τυλίξουμε τη φόρμα με μια ζελατίνη και να βάλουμε το κέικ στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες. Μετά, θα αναποδογυρίσουμε τη φόρμα, και χτυπώντας την ελαφρά, θα βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα ανέπαφο!

Η τελευταία λύση
Αν το κέικ σας εξακολουθεί να «αρνείται» πεισματικά να αποχωριστεί τη φόρμα, αντί να το καταστρέψουμε στην προσπάθειά μας να το βγάλουμε, καλύτερα να το σερβίρουμε όπως είναι στη μέση του τραπεζιού. Η ζωή είναι μικρή! Καταναλώστε το συνεταιρικά, μα καθόλου συντηρητικά!

πηγή:https://www.olivemagazine.gr/


[There are no radio stations in the database]