Ελληνοτουρκικά: Οι «φοβέρες» Ερντογάν και η ανησυχία της Αθήνας για τον Εβρο
30 Αυγούστου 2022
Πώς σκοπεύει να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου – Οι ασκήσεις ψυχραιμίας και οι πράξεις που προκαλούν προβληματισμό
Οι νέοι υψηλοί τόνοι Ερντογάν που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή ημέρα δείχνουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν στο «κόκκινο» τουλάχιστον έως τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη γειτονική μας χώρα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει, κατά διαβεβαίωση γνωστού διπλωμάτη, «αρκετές ασκήσεις ψυχραιμίας», ώστε όχι μόνον να μη χάνει την ψυχραιμία της, αλλά και να αξιοποιεί τις τουρκικές λεκτικές ακρότητες στη διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας να εκθέσει την Άγκυρα στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο απώτερος στόχος του Ερντογάν
Έτσι, οι χθεσινές «φοβέρες» Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες «οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια», και η ενθουσιώδης ερώτησή του προς το κοινό που παρακολουθούσε την ομιλία του «είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;», απλώς κατεγράφησαν από την Αθήνα και ήδη έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων και ύβρεων, που στόχο έχουν να συσπειρώσουν ευρύτερα στρώματα τουρκικού πληθυσμού γύρω από την υποψηφιότητα Ερντογάν, ωστόσο η ελληνική πλευρά τις αξιοποιεί προκειμένου να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη την τουρκική προκλητικότητα (όπως έκανε προ ημερών ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, δείχνοντας σε αποφοίτους του Χάρβαρντ τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων που επεδείκνυε ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, απευθυνόμενος δήθεν προς τους Έλληνες, δήλωσε χθες: «Να συνέλθετε, διαφορετικά θα πάθετε χειρότερα από το 1922»).
Η ελληνική πλευρά περιορίστηκε να απαντήσει με μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: «Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του… Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της».
Οι πράξεις προκαλούν ανησυχία
Αν, όμως, τα λόγια του Τούρκου προέδρου προκαλούν απλώς ένα μειδίαμα στην Αθήνα και αντιμετωπίζονται ως όπλα προώθησης των ελληνικών αντιλήψεων διεθνώς, τα έργα της Άγκυρας, ιδιαίτερα στον Έβρο, προκαλούν πραγματική ανησυχία στην Αθήνα. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το είπε ανοιχτά στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση για τις υποκλοπές: «Στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο». Αρμόδια υπουργεία, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνουν ότι τους τελευταίους μήνες επιχειρούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου κατά μέσο όρο 1.500 άτομα ημερησίως.
Σκοπός των Τούρκων σε αυτή τη φάση είναι να καταγράψουν τις ελληνικές αντιδράσεις στις συνεχείς επιχειρήσεις εισβολής μεταναστών στη χώρα μας και, αφού «διαβάσουν» τον τρόπο που αντιδρά η Ελλάδα, να επιχειρήσουν μια νέα μεγάλη εισβολή, όπως εκείνη του Μαρτίου 2020, με τρόπο που η Ελλάδα να μην μπορεί να τη σταματήσει.
Για να εξυπηρετήσει το σχέδιο αυτό, η τουρκική πλευρά σωρεύει κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες προερχόμενους κυρίως από τη Συρία και τους ενημερώνει ότι δεν μπορούν να μείνουν στην Τουρκία, συνεπώς ή θα περάσουν στην Ελλάδα ή θα επιστρέψουν στη Συρία. Αυτό γίνεται αφού προηγουμένως το τουρκικό κράτος τούς έχει μεταφέρει πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε το δίλημμα της επιστροφής στη Συρία να απορρίπτεται πλήρως, πρώτον και κύριον για γεωγραφικούς λόγους.
Η ελληνική πλευρά έχει καταγράψει ότι αυτές οι προσπάθειες εισβολής επιχειρούνται σε περιοχές που δεν υπάρχει φράχτης, ο οποίος έχει ύψος που ξεπερνά τα 5 μέτρα και επιπλέον φρουρείται από Έλληνες στρατιωτικούς. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε να επεκτείνει τον φράχτη κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, αλλά και να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο, ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Άλλωστε, το επεισόδιο με τους μετανάστες σε νησάκι του Έβρου δείχνει καθαρά την επιχείρηση εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στην οποία επιδίδεται η Άγκυρα. Και η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει ως πού θα το φτάσει ο κ. Ερντογάν. Γι’ αυτό προετοιμάζεται μεν, ανησυχεί δε…