Ρεκόρ καύσωνα στην Κίνα: Πόλεις βυθίζονται στο σκοτάδι, φόβοι για τις παραγωγές

29 Αυγούστου 2022

Το θερμόμετρο αγγίζει τους 45 βαθμούς

Κάθε ρεκόρ σπάνε οι θερμοκρασίες στην Κίνα, οι οποίες φτάνουν και τους 45 βαθμούς και κάνουν εκατομμύρια κατοίκους να υποφέρουν.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, οι υψηλότερες εδώ και δεκαετίες, οι συνέπειες είναι ορατές στην ενέργεια και επομένως οι διακοπές ρεύματος σε πολλές επαρχίες επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το καλοκαίρι αυτό στην Κίνα – σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW – ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων 60 ετών.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε η αγγλόφωνη έκδοση του γερμανικού μέσου, μεγάλες πόλεις φαίνονται βυθισμένες στο σκοτάδι. Οι δρόμοι έχουν ερημώσει και πολίτες ακούγονται να λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω ζέστης και μάλιστα ξυπνούν εξαιτίας των ανυπόφορων συνθηκών.

Η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές κινεζικές πόλεις, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ως τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Κίνα, τόνισε ο Λιού Ζουνιάν υπεύθυνος της Greenpeace για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περιοχή της ανατολικής Ασίας. Και «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται (…) οπότε είναι πιθανό του χρόνου να σπάσουν και πάλι τα ρεκόρ ζέστης», πρόσθεσε.

Στις αρχές Αυγούστου η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας παραδέχθηκε ότι η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί από το 1951 με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.

Λόγω της έλλειψης νερού για τις καλλιέργειές της, η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητά βροχές, ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

Η ξηρασία μειώνει τον όγκο του νερού που τροφοδοτεί τα υδροηλεκτρικά φράγματα και αναγκάζει τις αρχές σε κάποιες περιοχές να δίνουν με το δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, ακόμα και μεγάλες πόλεις για πολλές ώρες βρίσκονται βυθισμένες στο σκοτάδι.

Η έλλειψη νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κυρίως για την επαρχία Σετσουάν, που έχει σχεδόν 84 εκατομμύρια κατοίκους και εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα για την ηλεκτρική της ενέργεια.

Για λόγους οικονομίας πολλά εργοστάσια και εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, ενώ στην επαρχία Τσονγκίνγκ, όπου ζουν 31 εκατομμύρια άνθρωποι, τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν από τις 16:00 ως τις 21:00 το απόγευμα. Στο άλλο άκρο της χώρας, οι αρχές της Σανγκάης έκλεισαν προσωρινά τον διακοσμητικό φωτισμό στη διάσημη λεωφόρο Μπουντ.

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις σοδειές στην Κίνα εξαιτίας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19, οι οποίοι καθυστέρησαν την σπορά της άνοιξης. Η Κίνα παράγει περισσότερο από το 95% των αναγκών της σε ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Όμως οι κακές σοδειές κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εισαγωγές στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου την ώρα που ήδη υπάρχουν πιέσεις στην προσφορά σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


[There are no radio stations in the database]