Σχολεία: Από τι θα εξαρτηθεί η χρήση μάσκας – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

17 Αυγούστου 2022

Με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να γίνει η επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία – Τι θα ισχύσει με τη χρήση μάσκας

Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε μία φάση αποκλιμάκωσης. Όμως, καθώς πλησιάζει και ο Σεπτέμβριος και η ημερομηνία επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, έχει αρχίσει να γίνεται η κουβέντα για τα μέτρα προστασίας από τον ιό που θα τεθούν σε ισχύ.

Όπως όλα δείχνουν, το υγειονομικό πρωτόκολλο αναμένεται να ακολουθήσει την «γραμμή τoυ CDC» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου, οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στην τάξη τους αυτό το φθινόπωρο εάν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Σημασία δίνεται στην “ατομική ευθύνη” τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, αλλά και στη χρήση μάσκας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς και μαθητές. Η ίδια, μάλιστα, εκτίμησε ότι:

«Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες»

Η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε:

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορονοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα.

Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται.

Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αν και υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση και του τελευταίου επιδημικού κύματος, Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας»

Η ίδια είπε κλείνοντας:

«Το πρόβλημα το κορωνοϊού είναι ότι μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προ συμπτωματικό στάδιο ή και κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί νέο πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Τα νέα αυτά μέτρα θα γίνουν γνωστά λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τι θα ισχύσει με τη χρήση μάσκας

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε το πρωί της Τετάρτης, 17 Αυγούστου, στην πρωινή εκπομπή του MEGA και αναφέρθηκε ξανά στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων προστασίας το χειμώνα και συγκεκριμένα στη χρήση της μάσκας. Η κ. Ψαλτοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες»

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ενός μαζικού testing στους μαθητές στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.


[There are no radio stations in the database]