Η Γερμανία προετοιμάζεται για το εφιαλτικό σενάριο: Χειμώνας χωρίς φυσικό αέριο

17 Αυγούστου 2022

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε μείωση στην κατανάλωση, προειδοποίησε για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου

Οι «αποθήκες» φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό, ωστόσο η χώρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να έχει αρκετά καύσιμα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της τον προσεχή χειμώνα.

Ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου φθάσουν τον στόχο της Γερμανίας, να έχει πληρότητα κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε περίπου 2-1/2 μήνες ζήτησης θέρμανσης, βιομηχανίας και ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Τα αποθέματα σήμερα φθάνουν το 77% των αποθηκευτικών χώρων και είναι δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τις αποθήκες της αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε μείωση στην κατανάλωση, προειδοποίησε για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Άπιαστος ο στόχος του Νοεμβρίου

Με τον κίνδυνο ενός πιο κρύου από το κανονικό φθινόπωρο και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να είναι δύσκολος, είπε ο Mueller. Ο στόχος του Νοεμβρίου (95%) φαίνεται «δύσκολος να επιτευχθεί», επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, επισήμανε ο ίδιος.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Mueller. «Στο καλύτερο σενάριο, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος στα τρία τέταρτα των αποθηκευτικών χώρων», τόνισε.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αυτή τη στιγμή είναι στο 20% της χωρητικότητας, με τη Γερμανία να ανησυχεί για πλήρη διακοπή από τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στη χώρα μελετά πώς να ιεραρχήσει τις προμήθειες σε ορισμένες βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομία, με μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα υποβάλλονται προτάσεις για διαφορετικά σενάρια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης 2023 στη Γερμανία έφτασε στα 551 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο έως και 5,2%.

Με πληροφορίες από Bloomberg


[There are no radio stations in the database]