ΔΕΘ 2022: Τι θα δώσει ο Μητσoτάκης;

16 Αυγούστου 2022

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το πακέτο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα έχουν δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά κινήσεις που θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και ο δεύτερος θα λειτουργήσει πυροσβεστικά προς την κατεύθυνση άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί η ακρίβεια.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ, πολλά θα εξαρτηθούν από την τάση που διαμορφώνεται στο ύψος των εσόδων, αλλά και από τις ενδείξεις για το ύψος που θα διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ το 2022. Και στα δύο μέτωπα τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες και το Ιούλιο η υπέρβαση των εσόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική, τα στοιχεία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, κάτι που επιτρέπει το πακέτο των παροχών να είναι σημαντικό να δίνει μία πραγματική ανάσα σε κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και τον πληθωρισμό.

Στο δεύτερο άξονα, που αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες κινούνται σε τέτοια κατεύθυνση που επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο τουρισμός που αποτελεί βαρόμετρο στην ανάπτυξη της οικονομίας και όλα δείχνουν ότι τελικά θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πάνω από τις προβλέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σενάρια που είναι αυτή την στιγμή πάνω στο τραπέζι είναι αρκετά, αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που τελικά … θα κάτσει η μπίλια.

Μόνιμες παρεμβάσεις

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες ένας άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός θα είναι η στήριξη των νέων αναφορικά με την στέγη. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να παρουσιάσει αξιόπιστα προγράμματα για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού.

Επίσης θα ανακοινώσει τις αυξήσεις που θα λάβουν για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι, μετά την είσοδο της Ελλάδος στα μνημόνια. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 6% και 8%.

Αύξηση θα δοθεί επίσης και στον κατώτατο μισθό και πιθανότατα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 750 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που παρακρατείτε κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω.

Ασπίδα απέναντι στην κρίση

Βέβαια θα υπάρξουν και οι παρεμβάσεις εκείνες που αφορούν μέτρα που θα ανακουφίσουν εκείνους που πλήττονται από την ακρίβεια, αλλά δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ένα από αυτά θα είναι η επανάληψη της χορήγησης της επιταγής ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος αυξημένο θα είναι πιθανότατα το επίδομα θέρμανσης, όπως επίσης είναι πιθανό να υπάρξει ένας ακόμη κύκλος επιδότησης για τα καύσιμα.


[There are no radio stations in the database]