Οδοιπορικό στην Παναγία Έλωνα

15 Αυγούστου 2022

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Το ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Πάρνωνα. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και ήταν  γυναικεία μονή έως την κοίμηση όλων των μοναχών της. Πλέον έχει περάσει σε 5μελή διαχειριστική επιτροπή. Η ίδρυση της τοποθετείται στον 13ο αιώνα και η ιερά εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι έργο του Αποστόλου Ευαγγελιστή Λουκά .Το προσωνύμιο Έλωνα , το έλαβε επειδή θεράπευε την ελονοσία που μάστιζε την περιοχή.

Επί τουρκοκρατίας η ιερά μονή υπήρξε το κρησφύγετο των χριστιανών. Καθώς οι Τούρκοι εισήλθαν στη μονή για να βεβηλώσουν την αγία εικόνα έχασαν το φώς τους. Έπειτα όμως με θερμές ικεσίες στην Παναγία το φώς τους επανήλθε και για να την ευχαριστήσουν της αφιέρωσαν όλο τους τον οπλισμό.

Η εικόνα είχε κλαπεί στις 17 Αυγούστου το 2006 και βρέθηκε μετά από 36 ημέρες στο χωριό Φαλακρό Νεαπόλεως Λακωνίας.

Ο ναός δεν διαθέτει αγιογραφίες, το τέμπλο του όμως είναι ξυλόγλυπτο από ξύλο καρυδιάς ,έργο δύο μοναχών και φέρει επάνω παραστάσεις από την παλαιά και την κενή διαθήκη. Επάνω από το μοναστήρι υπάρχει ένας βράχος από τον οποίο αναβλύζει αγιασμός που παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν στερεύει ποτέ.

Μπαίνοντας στη ιερά μονή ο προσκυνητής κατακλύζεται από συναισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας, δέους  και κατάνυξης. Η ιερά μονή διαθέτει ένα χώρο στον οποίο οι προσκυνητές μπορούν να φτιάξουν ελληνικό καφέ και να απολαύσουν τη θέα της πλαγίας από την όμορφη βεραντούλα που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον προσφέρεται ως κέρασμα λουκουμάκι παραδοσιακό της περιοχής, ως ευλογία .

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα κοιμήσεως της Θεοτόκου και 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΤΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΣΑΙΟΣ

πηγή:https://orthodoxiainfoto.gr/


[There are no radio stations in the database]