15 Αυγούστου: «Το Πάσχα του καλοκαιριού» – Που να πάτε

14 Αυγούστου 2022

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα – ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών.

Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που τις απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της.

Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.

Τήνος

Για την Τήνο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι ένα νησί που το όνομα του είναι συνυφασμένο με την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και της Παναγίας. Με την εκκλησία της Παναγίας να δεσπόζει αρχοντικά στην κορυφή της χώρας της Τήνου, το νησί υπόσχεται μία μοναδική και σίγουρα φορτισμένη συναισθηματικά επίσκεψη.

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου, πλήθος πιστών συρρέει στην στολισμένη Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και τον πολύ εντυπωσιακό εορτασμό της.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου καταφθάνουν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Ανήμερα, τελείται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό, κατά την διάρκεια της οποίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια έξω από το λιμάνι, στο σημείο όπου τορπιλίστηκε το «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση.

Κατά την επίσκεψή σας στην μεγαλοπρεπή Παναγία της Τήνου μην παραλείψετε να περάσετε και από τον ιστορικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την εκκλησία.

Η Τήνος βέβαια όμως δεν φημίζεται μόνο για τον επιβλητικό ναό της Παναγίας. Μιας και θα είστε στο νησί, επιβάλλεται να επισκεφτείτε τα γραφικά χωριουδάκια και τις αμμουδερές παραλίες της, με πιο διάσημη την Κολυμβήθρα. Σίγουρα αξίζει να κάνετε βόλτα στην γραφική χώρα της Τήνου, ενώ έξω από την εκλλησία μπορείτε να αγοράσετε κομποσκοίνια, τα οποία προσφέρονται να ευλογήσουν με μύρο οι υπεύθυνοι του Ναού, αν το ζητήσετε.

Κέα
Ιδανική επιλογή για όσους μπορούν να λείψουν από την Αθήνα μόνο για 2-3 ημέρες, η Κέα μπορεί να βρίσκεται κοντά, αλλά δεν υστερεί σε τίποτα σε νησιώτικο αέρα και ατμόσφαιρα πανηγυριού. Κατευθυνθείτε βορειοανατολικά της Ιουλίδας, που αποτελεί τη Χώρα του νησιού, προς το μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής, δίπλα στον Οτζιά, όπου πραγματοποιείται προσκύνημα και πανηγύρι σε μια τοποθεσία, που αν μη τι άλλο έχει την καλύτερη θέα. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε έναν απότομο βράχο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο που λόγω της αγριότητάς του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, ενώ το παραδοσιακό πανηγύρι ξεσηκώνει όλο το νησί γιορτάζει με ζωντανή νησιώτικη μουσική και παραδοσιακό πατατάτο που σερβίρεται από τις νοικοκυρές, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού -και πολλή προσοχή φέτος, λόγω συνθηκών.

Άλλο ένα κοντινό στην Αθήνα νησί, η Κύθνος απέχει κάτι λιγότερο από 3 ώρες με το συμβατικό πλοίο και υπόσχεται να καταφέρει να σας κάνει να ξεχάσετε την Αθήνα και τα προβλήματά σας κι ας είναι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο. Για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου θα κατευθυνθείτε προς τη Χώρα και το Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους, όπου καταφθάνουν περπατώντας οι πιστοί από όλο το νησί και ξεκινά το γλέντι που κρατά για ώρες, με ντομάτες γεμιστές, κρέας ψητό και άφθονο αλκοόλ. Οι επιλογές σας, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, αφού την ίδια μέρα γιορτάζει και η προστάτιδα του νησιού, η Παναγιά η Κανάλα και οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της σας εγγυώνται γλέντι τρικούβερτο. 

Η παράδοση καλά κρατεί στα Κουφονήσια, για αυτό και προτείνεται για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. 

Κουφονήσια


Έναν διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο με αρκετά… πέρα-δώθε θα ζήσετε στα Κουφονήσια, αφού την ημέρα αυτοί οι ντόπιοι και οι τουρίστες που θέλουν να γιορτάσουν την ημέρα, πηγαίνουν με τα καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι. Η μικρή εκκλησία όπου γίνεται η λειτουργία είναι χτισμένη στο μόλο, σε αρχαία ερείπια και στη συνέχεια ακολουθεί φαγητό με κατσίκι, αρνί, αλλά και ψάρια. Για το γλέντι, όμως, επιστρέφουν στο Πάνω Κουφονήσι, όπου και διασκεδάζουν με τα βιολιά, σε μια ατμόσφαιρα άκρως νησιώτικη και εορταστική. Στην επιστροφή, μάλιστα, από το Κάτω στο Πάνω Κουφονήσι, πολλές φορές οι ντόπιοι κάνουν… αγώνες, χαρίζοντας παιχνιδιάρικη διάθεση στην ημέρα.

Δεκαπενταύγουστος χωρίς αναφορά στην Ικαρία δεν γίνεται! Ικαρία


Κουβέντα για Δεκαπενταύγουστο και πανηγύρια, χωρίς αναφορά στην Ικαρία δεν γίνεται. Στο νησί του πανηγυριού, τα γλέντια δεν μετριούνται εύκολα και σε κάθε γωνιά του νησιού ακούγονται φωνές, χαρά και τσούγκρισμα ποτηριών. Συγκεκριμένα, στο Γιαλισκάρι και στο χωριό Ακαμάτρα  γίνεται γλέντι με λαϊκά όργανα κα ι ικαριώτικο χορό, στη Λαγκάδα σας περιμένει ένα από  τα πιο φημισμένα πανηγύρια του νησιού, στις Ράχες θα γλεντήσετε και θα δοκιμάσετε ντόπιο αρνί, ζωμό και ψητά, καθώς μαθαίνετε τα βήματα του αυθεντικού Ικαριώτικου, ενώ τα πανηγύρια συνεχίζονται στο Μονοκάμπι, στην Παναγιά Αγίου Κηρύκου, στο Περδίκι κ.ά.

Η Αστυπάλαια είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε νησιώτικες ομορφιές και πανηγυριώτικη διάθεση.

Αν έχετε περισσότερες ημέρες από ένα Σαββατοκύριακο στη διάθεσή σας, η Αστυπάλαια είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε νησιώτικες ομορφιές και πανηγυριώτικη διάθεση. Οι κάτοικοι του νησιού φαίνεται πως ξέρουν να γλεντούν, αφού στην Παναγιά την Πορταΐτισσα, κάτω από το Κάστρο, πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων όλο το τριήμερο με μουσική, ντόπιους μεζέδες και «λαμπριανό» (αρνί γεμιστό), το οποίο μαγειρεύουν οι νοικοκυρές του νησιού ειδικά γι’ αυτή τη γιορτή, προσφέροντάς το στους τυχερούς επισκέπτες. Όπως καταλαβαίνετε, λίγο λαμπριανό θα σας κάνει να ξεχάσετε τις περίπου 9-10 ώρες που σας περιμένουν στο πλοίο για την επιστροφή. 

Κεφαλονιά

Ο Δεκαπενταύγουστος έχει την τιμή του και στο νησί του Ιονίου. Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το νησί της Κεφαλονιάς κάθε χρόνο ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να γίνουν μάρτυρες ενός μυστήριου γεγονότος. Μιλάμε φυσικά για τα φιδάκια της Παναγίας, που κάνουν την εμφάνισή τους στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς.

Τα φιδάκια αυτά είναι άκακα και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς κανέναν φόβο. Μάλιστα, είναι ακόμα πιο μυστήρια η εμφάνισή τους, καθώς κανένας από τους ειδικούς που τα έχουν εξετάσει, δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Είναι γκρίζα, λεπτά και ποτέ μεγαλύτερα από ένα μέτρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη φορά εμφανίστηκαν 470 χρόνια πριν, όταν το νησί είχαν περικυκλώσει πειρατές και απειλούσαν να βεβηλώσουν τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία, η οποία εισακούοντας τις προσευχές τους, έστειλε φίδια που περικύκλωσαν το μοναστήρι και έδιωξαν τους πειρατές, σώζοντας έτσι και τις καλόγριες. Και από τότε τα φιδάκια της Παναγίας εμφανίζονται κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο.

Αν ο δρόμος σας σας βγάλει στην Κεφαλονιά, μην ξεχάσετε να θαυμάσετε το ξακουστό λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, με τα καταγάλανα νερά και το εξωτικό τοπίο, και να δοκιμάσετε μωρόπουλα, τσιγαρίδια, μάντολες και μυστόπιτα σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια κατά μήκος του λιμανιού.

Σύρος

Στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» την Σύρο, ο Δεκαπενταύγουστος δεν γιορτάζεται σε μία μόνο εκκλησία, αλλά σε τρεις.

Την μέρα εκείνη έχουν την τιμητική τους η εκκλησία της Παναγίας της Πισκοπιανής, ο Ενοριακός Ναός Μεταστάσεως της Θεοτόκου και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο λόφο του χωριού Κίνι.

Μετά την επίσκεψη στους δύο πρώτους Ναούς, μία μεγαλύτερη στάση στον οικισμό Κίνι επιβάλλεται.  Το Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει το έθιμο των «φωταρίδων», όπου κάθε οικογένεια ανάβει φωτιές μέσα σε τσίγκινα τενεκεδάκια και στολίζει τα σαμάρια του σπιτιού της, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν το στόλισμα της παραλίας και των πεζουλιών.

Μπόνους του Δεκαπενταύγουστου στον λόφο του χωριού Κίνι είναι το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και η μαγευτική θέα. Ένα θέαμα που συναρπάζει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη, σε ένα νησί «στολίδι» των Κυκλάδων.

Σχοινούσα

Σημείο αναφοράς για τους ντόπιους αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής, με την εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Ύμνου. Πολλές γυναίκες της Σχοινούσας οφείλουν το όνομά τους (Ακαθή) στην εκκλησία της Παναγίας.

Καλό Δεκαπενταύγουστο!


[There are no radio stations in the database]