Κατώτατος μισθός: Σενάρια για επίσπευση της αύξησης

4 Αυγούστου 2022

Οι τιμές σε όλα τα είδη καλπάζουν και στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να εξετάζουν την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι συζητήσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις και της Κομισιόν ανεβάζουν τον πληθωρισμό για το 2022 στο 8%, ενώ και για το 2023 αναμένεται νέα αύξηση των τιμών, διατυπώνονται σενάρια εντός της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας του επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

Αν τελικά τα σενάρια επιβεβαιωθούν τότε η διαδικασία διαβούλευσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία αύξηση ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί στα 713 ευρώ.

Ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Από και πέρα όπως ανέφερε η ΕΡΤ στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξουν έμμεσες ελαφρύνσεις.

Όπως έγινε γνωστό οι δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν από 12 σε 24, ενώ προβλέπεται ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραγράφονται στη δεκαετία και όχι στην 20ετία, όπως ισχύει σήμερα. Επιπρόσθετα, κατά τον υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει την παρακράτηση 1% από τους δημοσίους υπαλλήλους για το Ταμείο Πρόνοιας.


[There are no radio stations in the database]