Χρήστος Λαρισαίος | Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης μας δείχνει το δικό του «Point of view»

30 Ιουλίου 2022

 

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σήμερα στο καθιερωμένο μας ραντεβού εδώ στον planetwebradio.gr φιλοξενώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση έναν ταλαντούχο φωτογράφο -βιντεογράφο ο οποίος έχει αγάπη για τη φύση και τις ομορφιές της Ελλάδας μας. Η δουλειά του είναι εξαιρετική και συνδυάζει το ταλέντο του με την αγάπη του για τα ταξίδια και απογειώνει κάθε λήψη του. Οι εικόνες του έχουν αναδημοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό site από όλη την Ελλάδα και σίγουρα οι εναέριες λήψεις στις οποίες είναι ειδικός, ταξιδεύουν πάρα πολύ γρήγορα και δίνουν στον θεατή την όψη της προσωπικής του οπτικής . Το όνομά του είναι  Θεόφιλος Μπάμπουλης και μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο προφίλ του στο instagram «Point of view». Πάμε λοιπόν να τον γνωρίσουμε..

Θεόφιλε πες μας λίγα λόγια για εσένα, πώς ξεκίνησες την φωτογραφία και την ενασχόληση σου με το βίντεο ?

Καλησπέρα Χρήστο.

Παρακολουθώ στενά την δουλειά σου και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να αποτελέσω μέρος αυτής της πολύ όμορφης και δημιουργικής παρέας.

Ονομάζομαι Θεόφιλος Μπάμπουλης και είμαι διαχειριστής του ταξιδιωτικού καναλιού Point Of View GR στο YouTube.

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ταξιδιωτικής μου διαδρομής ένιωσα έντονα την ανάγκη, λόγω των αλλεπάλληλων εναλλαγών, να απαθανατίσω αυτές τις εικόνες και εμπειρίες ώστε να τις διατηρήσω ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου και να μπορώ να τις επαναφέρω στην μνήμη.

 Βλέποντας κάποιος την δουλειά σου καταλαβαίνει ότι αντικείμενο σου είναι η φωτογραφία τοπίου, έχεις ειδίκευση σε αυτόν τον τομέα ? Τι ήταν αυτό που σου έκανε το «κλικ» να ασχοληθείς με αυτό ?

Ασχολούμαι με πολλά είδη φωτογραφίας αλλά είναι αλήθεια ότι η φωτογραφία τοπίου με έχει κερδίσει. Η εξειδίκευσή μου είναι καθαρά εμπειρική και βιωματική. Ταξιδεύοντας είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω πολλά τοπία, μέσα από το οποία μπορείς να δεις πολλές εναλλαγές στα μέρη και στην ιδιοσυγκρασία της κάθε περιοχής. Κάθε τόπος έχει μια ιδιαίτερη, δική του ομορφιά, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και τις εξωτερικές συνθήκες, γεγονός που με συναρπάζει.

Ασχολείσαι και με την βιντεογραφία και συγκεκριμένα με τις εναέριες λήψεις με drone. Είναι εύκολος τομέας ? τι χρειάζεται να έχεις ως εφόδια για να ανταπεξέλθεις σε αυτό ?

Η φωτογραφία και το βίντεο αποτελούν τέχνες με πολλές μορφές και επεκτάσεις. Παράγωγα αυτών είναι λοιπόν η αεροφωτογράφιση και η εναέρια βιντεογραφία. Οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κάποιος εναέριες λήψεις, εκτός του εξοπλισμού, είναι το πιστοποιητικό χειριστή ΣΜηΕΑ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η εγγραφή εκμεταλλευομένου στο μητρώο της υπηρεσίας. Τα παραπάνω τα αποκτάς κατόπιν θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης φυσικά. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι αυξημένος, λόγω μίας σειράς παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως ο έλεγχος του πτητικού μέσου, οι καιρικές συνθήκες, κλπ. Οι γνώσεις και οι τεχνικές ως προς την φωτογραφία και το βίντεο δεν διαφοροποιούνται σε γενικές γραμμές.

Θέλω να μου μιλήσεις για το “POINT OF VIEW”  τι σε ενέπνευσε να το δημιουργήσεις ? Και τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτό ? ποιο το περιεχόμενο του και οι σκοποί του ?

Η έμπνευση πηγάζει από μία εσωτερική ανησυχία να γνωρίσω καινούργια μέρη και έναν καλλιτεχνικό πειραματισμό ο όποιος με ωθεί να αποκτήσω όμορφες εικόνες  και να τις αποτυπώσω με τον δικό μου τρόπο μέσα από την φωτογραφία και την βιντεογράφηση. Σκοπός της προσπάθειας αυτής, η οποία τυγχάνει συγκινητικής αναγνώρισης και αποδοχής, είναι να αναδείξει το πλούσιο φυσικό κάλλος και τα αξιοθέατα του τόπου μας.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης και αρκετά  γνωστά στον κόσμο κοινοποιούν περιεχόμενο από το “POINT OF VIEW” , ποιο είναι το «κλειδί» αυτής της επιτυχίας ?Τί θεωρείς ότι είναι αυτό που κάνει το περιεχόμενο σου ξεχωριστό και έχει αυτή την απήχηση ? Τι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστό ως καλλιτέχνη κατά την άποψη σου ?

Το βασικό είναι να αγαπάς και να βάζεις ψυχή σε ότι κανείς. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Από εκεί και πέρα η γνώση, η εξέλιξη, η επιμονή, η υπομονή, η συνέπεια, η σταθερότητα στην δουλειά σου και η καινοτομία είναι στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Στην πορεία θεωρώ ότι πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι που θα ενστερνιστούν και θα αναγνωρίσουν αυτό που κάνεις και κάποιοι ίσως σε στηρίξουν κιόλας. Κάποιες πόρτες θα ανοίξουν, κάποιες άλλες θα χρειαστεί να τις ανοίξεις εσύ και κάποιες άλλες θα μείνουν κλειστές. Ούτως ή άλλως όλα είναι ένας διαρκής αγώνας. Ότι και αν κάνεις…, όπως και η ζωή η ίδια άλλωστε. Έχω την χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι με κάποια μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως προανέφερες και αυτό μου δίνει κίνητρο για την συνέχεια.

Γνώση, πρακτική εξάσκηση, εξοπλισμός, εξέλιξη, βάλε μου αυτές τις λέξεις στη σωστή σειρά κατά την άποψη σου και αιτιολόγησε μου την σειρά που θα τις βάλεις .

Η σειρά είναι μία χαρά έτσι όπως είναι, μάλλον κάτι θα ξέρεις εσύ παραπάνω.

Η γνώση είναι βασική αρχή σε όλες τις τέχνες και τις επιστήμες. Από την θεωρία και όλα αυτά που μαθαίνουμε κάποια στιγμή πρέπει να περάσουμε στην πράξη και στην πρακτική εξάσκηση. Όσο περισσότερο δουλεύεις κάτι σίγουρα εξοικειώνεσαι περισσότερο και γίνεσαι καλύτερος πάνω σε αυτό. Ο εξοπλισμός στη συνέχεια θα σε βοηθήσει να ανέβεις επίπεδο και τέλος όλα αυτά θα σε οδηγήσουν στο ζητούμενο, δηλαδή την εξέλιξη. Αν όλοι κάτι αποζητάμε στο τέλος είναι αυτό. Επενδύουμε χρόνο, κόπο και χρήμα σε θεωρία, πρακτική άσκηση και εξοπλισμό για να καταφέρουμε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εξέλιξη υπάρχει και σε κατά την διάρκεια όλων αυτών των σταδίων και θα συμφωνήσω. Όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Έχει υπάρξει κάποια στιγμή στην καριέρα σου που σκέφτηκες να παρατήσεις την φωτογραφία ή το βίντεο ? Εάν υπάρχει τέτοια στιγμή θα ήθελα να μου πεις και τι ήταν αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις .

Δεν έχω νιώσει καθόλου την επιθυμία να σταματήσω αντιθέτως θα έλεγα είναι κάτι που με γεμίζει και με βοηθάει να ξεφεύγω από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι κάτι τόσο καλλιτεχνικό και δημιουργικό που αποτελεί ψυχοθεραπεία.

θέλω να επισημάνεις στα νέα παιδιά που αγαπούν τη φωτογραφία ή θέλουν να ασχοληθούν με το βίντεο, τι θα πρέπει να προσέξουν και τι εφόδια να έχουν κατά την άποψη σου πάντα .

Η συμβουλή μου είναι να προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας τρόπο ζωής και να μην τα θεωρούμε δύσκολα και άπιαστα. Κάθε νέα αρχή θα πρέπει να εστιάζει στην γνώση και την εξέλιξη, στην διαδρομή και όχι στον προορισμό.

Θέλω να μου πεις ποιες επιτυχίες έχει σημειώσει το “POINT OF VIEW” και εάν έως τώρα έχει εκπληρώσει το στόχο του . Επίσης γιατί επέλεξες να παρουσιάζεις τη δουλειά σου χωρίς να υπογράφεις με το όνομα σου? Θεωρείς παίζει κάποιο ρόλο ?

Προσωπικά θέτω βραχυπρόθεσμους στόχους και προσπαθώ βήμα βήμα να τους υλοποιώ. Το Point Of View GR δίνει δυναμικά το παρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης YouTube, Instagram και Facebook. Έχει στενή συνεργασία με μεγάλα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά το ταξιδιωτικό και το τουριστικό κομμάτι όπως το zougla.gr, τη mixanitouxronou.gr και το idrones.gr. Κατά καιρούς αλλά μεγάλα μέσα έχουν αναδημοσιεύσει βίντεο του καναλιού όπως το greekreporter.gr, το enimerotiko.gr, το athensmagazine.gr, το neolaia.gr,το clickatlife.gr, το gegonota.news και το newspaper.gr. Κάθε επεισόδιο για μένα είναι μια δημιουργία και η διάθεση για καινούργιες εμπειρίες δεν σταματά ποτέ έχει μια συνεχόμενη ροή η όλη ενασχόληση. Όσον αφορά την ονομασία του καναλιού «Point Of View GR» αφενός δεν είχα την επιθυμία να είμαι προσωποκεντρικός, καθώς και άλλα άτομα έχουν βοηθήσει και βοηθάνε στην επίτευξη των στόχων του καναλιού με τον τρόπο τους, όπως η γυναίκα μου η Ελπίδα αλλά και φίλοι. Αφετέρου η εννοιολογική σημασία της πρότασης εκφράζει στο ακέραιο αυτό που αντιπροσωπεύει το κανάλι.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κοινού , ποιό στυλ φωτογραφίας έχεις και ποια θα ήταν η κατάλληλη συμβουλή με βάση τον τομέα σου?

Όπως είπαμε ασχολούμαι πολύ με την φωτογραφία τοπίου και δίνω μεγάλη έμφαση στον φωτισμό, τους τόνους και τις αντιθέσεις τους θέματος. Ζητούμενο εδώ είναι κάποιος να αποκτήσει την δική του ταυτότητα. Μελετήστε τη δουλειά σας, αναζητήστε νέα γνώση, εξασκηθείτε και τέλος πιστέψτε στον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο το στυλ σας θα εξελιχθεί και όσο θα ψάχνετε και θα ανακαλύπτεται νέα πράγματα και τεχνικές το αποτέλεσμα των εικόνων σας θα γίνεται όλο και πιο ιδιαίτερο.

Εικόνες

Βίντεο

Επισκεφτείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου εδώ


[There are no radio stations in the database]