«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Που κυμαίνονται οι τιμές για ψυγεία και κλιματιστικά

22 Ιουλίου 2022

Με όπλα στη φαρέτρα τους δωροεπιταγές, δωρεάν εγκατάσταση και μεταφορικά, αλλά και διευκολύνσεις πληρωμών χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτα είναι έτοιμες να ριχτούν στη «μάχη» για το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης λευκών ενεργοβόρων συσκευών οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας «Αλλάζω συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος, διενεργείται έλεγχος των αιτήσεων ώστε στις αρχές Αυγούστου να αρχίσουν να εκδίδονται τα πρώτα vouchers στους δικαιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή καταψύκτη με επιδότηση από 30%-50%.

Δεδομένου ότι από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν πάνω από 200.000 νοικοκυριά ανακυκλώνοντας περίπου 380.000 συσκευές και οι επιδοτήσεις θα κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ, τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών έχουν ήδη αναρτημένες στις ιστοσελίδες τους προσφορές, ώστε να προσελκύσουν όσο περισσότερους πελάτες γίνεται και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των 250 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις τιμές τους, ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα και την ενεργειακή κλάση. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό 9.000 Btu A++ μπορεί κανείς να το βρει και με 350 ευρώ και με το voucher ανάλογα με την επιδότηση που δικαιούνται, θα πληρώσει από 175 ευρώ έως 245 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένα κλιματιστικό γνωστής εταιρίας 12.000 BTU ενεργειακής κλάσης Α++ που πωλείται έναντι 699 ευρώ, με την επιδότηση η τιμή του θα κυμανθεί από 349,5 ευρώ έως 489,3 ευρώ.

Ενας οικονομικός ψυγειοκαταψύκτης inox χωρητικότητας 559 λίτρων και ενεργειακής κλάσης Α++ που πωλείται 699 ευρώ, με το πρόγραμμα αντικατάστασης θα κοστίσει στον δικαιούχο από 349,5 έως 489 ευρώ, ενώ ένας ψυγειοκαταψύκτης γνωστού brand της ίδιας χωρητικότητας και ενεργειακής κλάσης που διατίθεται έναντι 1.049 ευρώ, με την επιδότηση ο καταναλωτής μπορεί να τον αγοράσει από 524,5 ευρώ έως 734,3 ευρώ.

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους προωθητικές ενέργειες των μεγάλων αλυσίδων, η «Κωτσόβολος» πέρα από τις προσφορές που έχει σε συγκεκριμένους κωδικούς λόγω της εκπτωτικής περιόδου που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, σε συγκεκριμένα κλιματιστικά 9.000 και 12.000 BTW, για τους δικαιούχους του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» παρέχει δωροεπιταγή ανακύκλωσης ύψους 50 ευρώ για επόμενη αγορά, αλλά και δωρεάν εγκατάσταση του νέου κλιματιστικού από δικούς της ψυκτικούς. Για μεγαλύτερης ισχύος κλιματιστικά, 18.000 και 24.000 BTW η δωροεπιταγή ανακύκλωσης αυξάνεται στα 100 ευρώ.

Αντίστοιχα, στους ψυγειοκαταψύκτες, τα ψυγεία και τους καταψύκτες, πέρα από την επιδότηση, επιχειρεί να δελεάσει τους δικαιούχους δίνοντας δωροεπιταγές 30 ευρώ, αλλά και με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και τα 200 ευρώ.

Μάλιστα, η Κωτσόβολος διευκολύνει τις πληρωμές μέσω του «Πλάνου Δόσεων», με το οποίο οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θέλουν χωρίς μετρητά ή πιστωτική κάρτα.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο ίδιο μήκος κινείται και η αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών «Πλαίσιο». Ενδεικτικά, για την αγορά κλιματιστικών 9.000 και 12.000 BTW μέσω του «Αλλάζω συσκευή» παρέχει δωροεπιταγή ανακύκλωσης ύψους 50 ευρώ, ενώ για 18.000 και 24.000 BTW το ποσό της δωροεπιταγής αγγίζει τα 100 ευρώ. Μάλιστα, προσφέρει και δωρεάν εγκατάσταση των κλιματιστικών.

Αντίστοιχα, για τους ψυγειοκαταψύκτες και καταψύκτες δίνει στους δικαιούχους της επιδότησης δωροεπιταγή 30 ευρώ και σε κάποιους κωδικούς και 10ετή εγγύηση συμπιεστή, ενώ αν η αγορά γίνει κατά την περίοδο των εκπτώσεων, μπορούν να εξασφαλίσουν και εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και τα 300 ευρώ.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα δόσεων «Μήνα-Μήνα» που τρέχει το Πλαίσιο, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν τη συσκευή που θέλουν, χωρίς πιστωτική κάρτα, από 10 ευρώ το μήνα.

PUBLIC

Τη δυνατότητα δωρεάν εγκατάστασης κλιματιστικών, αλλά και παράδοση σε 24-48 ώρες για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή

» παρέχει η αλυσίδα Public.

Στα ψυγεία και τους καταψύκτες, η εταιρία δίνει και δωροεπιταγή 30 ευρώ για συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ στην Αττική τα παραδίδει την ημέρα που θα επιλέξει ο πελάτης σε διάστημα έως και 48 ώρες μετά την αγορά.

Μάλιστα, τα Public παρέχουν και τη δυνατότητα πληρωμής με το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα Klarna που βασίζεται στο μοντέλο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, και εν προκειμένω οι δικαιούχοι της ανακύκλωσης συσκευών, μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε 3 άτοκες δόσεις κι επιπλέον δικαιολογητικά. Η πρώτη δόση καταβάλλεται αυτόματα από τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που έχει επιλέξει ο καταναλωτής και οι υπόλοιπες δύο πληρωμές θα αφαιρούνται από την κάρτα κάθε 30 ημέρες μετά την πρώτη πληρωμή.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, όπως συνέβη και με το Fuel Pass, που με την πληρωμή της επιδότησης οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία επέβαλε πλαφόν στο μικτό κέρδος των ενεργοβόρων συσκευών, το οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν  από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.


[There are no radio stations in the database]