Αρχίζει η πολιτική σύγκρουση για τις πυρκαγιές – Οι στρατηγικές Μητσοτάκη και Τσίπρα ως τις εκλογές
21 Ιουλίου 2022
Ο καυγάς θα γίνει και πάλι για «το πάπλωμα», δηλαδή για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης
Το σβήσιμο της τελευταίας εστίας από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο στην Αττική περιμένουν οι πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να αρχίσουν τους διαξιφισμούς για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων οργάνων του κράτους. Όσο οι πυροσβέστες κι οι εθελοντές δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, οι πολιτικές κόντρες βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πολιτική αντιπαράθεση -όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- θα γίνει πάνω στα αποκαΐδια…
Αρχικός και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δηλαδή, η ρητή εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Προφανώς η τραγική χθεσινή αυτοκτονία του 84χρονου, που έβλεπε για τρίτη φορά να καίγεται το σπίτι του, δεν εμπίπτει στην αποτελεσματική ή όχι παρέμβαση των κρατικών οργάνων με σκοπό την κατάσβεση των πυρκαγιών χωρίς απώλειες ζωών. Η κατεύθυνση της κυβερνητικής παράταξης είναι να κάνει γενικόλογες συγκρίσεις, χωρίς ειδική αναφορά σε τραγικά γεγονότα όπως πχ η φωτιά στο Μάτι, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «πολιτική εκμετάλλευση θανάτων». Ωστόσο, πρόθεση των κυβερνητικών είναι να προκύπτει η διαφορά στη διαχειριστική επάρκεια μεταξύ των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και των κυβερνήσεων Τσίπρα.
Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση εστιάζει στην καθυστέρηση, όπως αναμένεται να υποστηρίξει, των δυνάμεων πυρόσβεσης και καταλογίζει στην κυβέρνηση κακή διαχείριση της κρίσης, πλημμελή προετοιμασία με καθαρισμούς δασικών περιοχών κλπ. Ο καυγάς θα γίνει και πάλι για «το πάπλωμα» δηλαδή για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.
Παρόμοια θα είναι η σύγκρουση και για τα άλλα ανοικτά θέματα, που θα έλθουν στην επικαιρότητα έως τις εκλογές, αρχής γενομένης από την οικονομία, καθώς αμέσως μετά τον Αύγουστο έρχεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά κυβέρνηση κι αντιπολίτευση αντιπαρατίθενται με φόντο την οικονομία. Ενδέχεται, πάντως, να παρεμβληθεί εμβόλιμη και η πανδημία, καθώς η πορεία της κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλεί, με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την αύξηση των θανάτων.
Ακολουθούν η ακρίβεια, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η αύξηση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, τα δίδυμα ελλείμματα κλπ. Όλα όμως, θα έχουν μια κοινή διάσταση στις πολιτικές αντιπαραθέσεις που θα γεννήσουν: Τη διαχειριστική ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στη διαχειριστική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Το πεδίο αυτής της σύγκρουσης θα είναι, όπως όλα δείχνουν κι όπως συνομολογούν κόμματα, οικονομικοί παράγοντες και διεθνείς Οργανισμοί, ο πιο δύσκολος χειμώνας που θα περάσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι αδυνατεί να κάνει κάτι παραπάνω από τα ελάχιστα και στοιχειώδη, καθώς συνέστησε… μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ενέργειας, και μάλιστα πρότεινε αυτή να γίνει υποχρεωτική αν το ζητήσουν τουλάχιστον τρία κράτη- μέλη. Συνεπώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να ξεχάσουν πρόσφατες πρωτοβουλίες τα ΕΕ όπως αυτή που οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Με δυο λόγια, κάθε κράτος θα φροντίσει να τιθασεύσει την ακρίβεια που προκάλεσε ο πόλεμος, με ίδιες δυνάμεις.
Σε αυτόν τον επώδυνο για τους πολίτες- καταναλωτές χειμώνα, όταν οι επιπτώσεις του πολέμου θα γίνουν αισθητές στο «πετσί» του κάθε πολίτη, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι όταν θέσει ωμά το δίλημμα «ποιον εμπιστεύεστε να διαχειριστεί τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τον Μητσοτάκη ή τον Τρίπρα;» η απάντηση των κεντρογενών πολιτών που δίνουν την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία στο εκάστοτε κόμμα που νικά, θα είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ.
Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μπορούν να αναδείξουν τα διαχειριστικά ελλείμματα της σημερινής κυβέρνησης, να τα ταυτίσουν στη συνείδηση των πολιτών με το «επιτελικό κράτος» και αυτή η ανάδειξη -σε συνδυασμό με την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλλει θέματα που θεωρεί ότι πλήττουν ηθικά την κυβερνητική παράταξη, όπως η υπόθεση Λιγνάδη, μπορούν να ανατρέψουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις και να δρομολογήσουν τις συνθήκες για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής.
Όλα αυτά θα τα δούμε να εκτυλίσσονται τους επόμενους μήνες, με πρώτο επεισόδιο την πολιτική σύγκρουση που ίσως αρχίσει από σήμερα, με θέμα τις πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Αττική.