Ψήνεται η Ευρώπη με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πολλές χώρες

20 Ιουλίου 2022

Καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει τεράστιες δασικές εκτάσεις ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έπονται

Στη Βρετανία οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο εμπρησμών μετά τις φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές

Εικόνες αποκάλυψης στη Δυτική Ευρώπη με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές χώρες και τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν αφόρητη τη ζωή των πολιτών δυσχεραίνοντας παράλληλα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έπονται. Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι συνήθεις και αναμένεται να δούμε ακόμη πιο ισχυρά ακραία φαινόμεναα», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού (WMO), Πέτερι Τάαλας.

Δείτε το βίντεο: Από τις φωτιές στη Βρετανία

Βρετανία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στο Γουένινγκτον του ανατολικού Λονδίνου και, σύμφωνα με το BBC, έγιναν στάχτη περίπου οκτώ σπίτια και μία εκκλησία.

Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο εμπρησμών μετά τις φωτιές που ξέσπασαν και σε άλλες εριοχές της Βρετανίας με τους πολίτες να τρέχουν έντρομοι να εγκαταλείψουν τα φλεγόμενα σπίτια τους εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει χθες τους στους 40,3 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε το βίντεο: Οι δάσικες πυρκαγιές στη Γαλλία


Πυροσβέστες έκαναν λόγο για «απόλυτη κόλαση» αναφερόμενοι στις πυρκαγιές που περικύκλωσαν τα σπίτια και τα κτίρια κοντά στο Λονδίνο, με τις κατοίκους να σπεύδουν να σωθούν.
Δύο άτομα νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνών και τις αρχές να δέχονται 1.600 κλήσεις για βοήθεια.

Στο μεταξύ μαίνονται οι πυρκαγιές την Ουαλία, τη Σκωτία και την υπόλοιπη Αγγλία, καθώς η ξηρασία λόγω του καύσωνα πυροδοτεί τις πυρκαγιές, που απειλούν σπίτια, ανθρώπους και ζώα, κι ενώ ένα νηπιαγωγείο έγινε στάχτη στο Γιόρκσαϊρ.

000_32EW4U8
000_32EW9ER
Η νοτιοδυτική Γαλλία έχει πληγεί από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών.

Στη Γαλλία, το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έχει πληγεί από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών. Από τις 12 Ιουλίου, οι πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη περίπου 49.400 στρέμματα στην αμπελουργική περιοχή Ζιρόντ.
Σχεδόν 37.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

000_32EX2XU
Στάχτη και σπίτια στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, πυρκαγιά ξέσπασε σε αμμόλοφους στο θέρετρο De Haan, με αποτέλεσμα να γίνει στάχτη πολλά οχήματα.

Στην κεντρική και βορειοδυτική Ισπανία , έχουν καεί πολλές δασικές εκτάσεις.

Η υπηρεσία παρακολούθησης Copernicus – μέρος του προγράμματοςγεωσκόπησης της ΕΕ – δήλωσε ότι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου είναι οι υψηλότερες που έχουν παρατηρηθεί στην Ισπανία από το 2003.

Στην γειτονική Ιταλία, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τις επόμενες ώρες τους 42 βαθμούς Κελσίου, έχουν ξεσπάσει πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στην Τοσκάνη, όπου οι φωτιές μαίνονται από χθες το απόγευμα.

Φαίνεται πως η κλιματική κρίση έφερε Megafires και στην ευάλωτη Μεσόγειο. Ένα φαινόμενο που για ένα ακόμα καλοκαίρι απασχολεί – και – την Ελλάδα, είναι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Τα τελευταία χρόνια, η ένταση και η έκταση των πυρκαγιών αυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που έχει διαφοροποιήσει πλήρως τα δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη.

000_32EW9XW
075_molero-notitle220717_npK1m
Δασικές εκτάσεις στην κεντρική και βορειοδυτική Ισπανία έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πλέον τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά και πιο εκτεταμένα, με αποτέλεσμα να ξεσπούν, και στις μεσογειακές χώρες, τεράστιες πυρκαγιές τύπου Megafires τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια συνηθίζαμε να βλέπουμε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Τώρα, το φαινόμενο αυτό χτυπά και τη Γαλλία όπου χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία 24ωρα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έτσι ώστε να σωθούν. Την ίδια ώρα, τεράστιες πυρκαγιές έχουν προξενήσει ανάλογα μεγάλα προβλήματα και σε Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και σε άλλα σημεία του ευρωπαϊκού νότου όπως φαίνεται κι από σχετικό χάρτη που δημοσίευσε στα social media η WWF.

Ειδικότερα, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία η οποία θεωρείται μια από τις πιο οργανωμένες χώρες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τη μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο ευάλωτη έχει γίνει πλέον και η Μεσόγειος στις Megafires, λόγω της κλιματικής κρίσης.


[There are no radio stations in the database]