Συνελήφθη η δημοσιογράφος που έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη ρωσική τηλεόραση

18 Ιουλίου 2022

H Μαρίνα Οβσιάνικοβα  τέθηκε υπό κράτηση για λίγες ώρες – «Όλα καλά», έγραψε αργότερα στο Facebook

Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία έγινε διάσημη μετά τη διαμαρτυρία της σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση κατά της εισβολής στην Ουκρανία, συνελήφθη την Κυριακή στη Ρωσία, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της και τον δικηγόρο της.

«Η Μαρίνα συνελήφθη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται», αναφέρει το μήνυμα που ανήρτησαν άτομα από το περιβάλλον της στον προσωπικό λογαριασμό της δημοσιογράφου στο Telegram. Το μήνυμα συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες στις οποίες διακρίνεται η 44χρονη δημοσιογράφος να οδηγείται σε ένα λευκό βαν από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι προφανώς τη σταμάτησαν ενώ έκανε μια βόλτα με ποδήλατο.

Ο δικηγόρος της, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο πρακτορείο Ria Novosti, αναφέροντας ότι δεν γνώριζε πού οδηγήθηκε η δημοσιογράφος.

Λίγη ώρα αργότερα η Οβσιάνικοβα δημοσίευσε φωτογραφίες της μαζί με τα δύο σκυλιά της στη σελίδα της στο Facebook, γράφοντας «Πήγα για μια βόλτα με τα σκυλιά, μόλις βγήκα από το σπίτι με πλησίασαν ένστολοι» και συμπλήρωσε ότι οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Κρασνοσέλσκι της Μόσχας.

Ύστερα από τρεις ώρες, η Οβσιάνικοβα γνωστοποίησε πως αφέθηκε ελεύθερη: «Είμαι στο σπίτι μου. Όλα είναι εντάξει», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. «Τώρα πλέον ξέρω ότι είναι καλύτερα να παίρνεις μαζί σου μια βαλίτσα και το διαβατήριο όταν βγαίνεις έξω», συμπλήρωσε.

Δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους της σύλληψής της, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Οβσιάνικοβα διαδήλωσε μόνη της κοντά στο Κρεμλίνο, κρατώντας επιγραφή στην οποία επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Παρασκευή, η Μαρίνα Οβσιάνικοβα δημοσίευσε εικόνες στο Telegram όπου κρατούσε μια επιγραφή κοντά στο Κρεμλίνο με αναφορά στον θάνατο παιδιών στην Ουκρανία και αποκαλώντας «δολοφόνο» του Πούτιν. Τέτοιες αναφορές θα μπορούσαν θεωρητικά να την εκθέσουν σε ποινικές διώξεις για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» και «συκοφάντηση» του ρωσικού στρατού, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με βαριές ποινές φυλάκισης.

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα έγινε παγκοσμίως γνωστή στα μέσα Μαρτίου όταν εμφανίστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης με μια επιγραφή που είχε αντιπολεμικά συνθήματα. Συνελήφθη και ύστερα από σύντομη κράτηση, αφέθηκε ελεύθερη αφού της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


[There are no radio stations in the database]