Ελαφόνησος | Ο επίγειος παράδεισος της Πελοποννήσου

16 Ιουλίου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας. Ο καιρός παραμένει καυτός και η διάθεση μας στα ύψη για ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Εγώ είμαι λοιπόν εδώ για να σας ταξιδέψω σε έναν παραδεισένιο προορισμό ιδανικό για διακοπές και όμορφες καλοκαιρινές ιστορίες.

Πρόκειται για ένα ονειρικό μέρος με αμμουδιά που θυμίζει έρημο, καταπράσινη χαμηλή βλάστηση και φυσικά παραλία που φημίζεται για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της. Παραμένω στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο με την άγρια ομορφιά και το μοναδικό  ανάγλυφο του βυθού  και της αμμουδιάς της. Μην ξεχνάμε πως λόγω του κάλλους της αλλά και του βιότοπου των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας βρίσκεται υπό την προστασία της NATURA 2000.

Φημίζεται κυρίως για την μεγάλη παραλία του Σίμου η οποία απέχει 7 λεπτά οδικώς από το λιμάνι και εκεί μπορείς να βρεις το οργανωμένο camping και να απολαύσεις τη διαμονή σου δίπλα στη φύση όπως και διάφορες δραστηριότητες ή θαλάσσια σπορ.

Όμως ας ξεκινήσουμε από την αρχή και να σας διηγηθώ το ταξίδι μου στην περιοχή.

Ξεκίνησα με το αμάξι μου από την Αθήνα και σε περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά έφτασα στην περιοχή Πούντα από την οποία πήρα το καραβάκι για να περάσω απέναντι στο νησί. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι περίπου κάθε μία ώρα με ποιο συχνά την περίοδο του Αυγούστου. Καλό είναι να ενημερωθείτε για τα ακριβή δρομολόγια διότι υπάρχει περιορισμένος χώρος επιβίβασης αυτοκινήτων και επιβατών στο κάθε καραβάκι και η αναμονή είναι μεγάλη. Η δική μου αναμονή διήρκησε περίπου μία ώρα αλλά ήταν ευχάριστη διότι η περιοχή γύρω από το πορθμείο έχει παραλία με μεγάλη έκταση και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Πήρα την φωτογραφική μου μηχανή και άρχισα να αποθανατίζω καλοκαιρινές εικόνες. Περίεργα κοχύλια, διάφορα είδη ψαριών και φυτά του βυθού μου έδωσαν μια ωραία πινελιά στο υπόλοιπο τοπίο.

Η θέα της Ελαφονήσου απέναντι μου με έκανε να κοιτάζω ανυπόμονα το ρολόι μου περιμένοντας να επιβιβαστώ στο καραβάκι και να φτάσω επιτέλους στο νησί.

Ειλικρινά τα νερά που θα συναντήσετε έχουν απίστευτο χρώμα και καθαρότητα, δύσκολα τα συναντάει κανείς σε άλλο μέρος. 

Περνώντας τελικά απέναντι και φτάνοντας στο λιμάνι συνάντησα το κέντρο του νησιού γεμάτο καφετέριες, ταβερνάκια και τουριστικά μαγαζιά και φυσικά σταμάτησα για να κάνω τις αγορές μου.

Μην ξεχνάτε και το κόλλημά μου με τα αναμνηστικά μαγνητάκια!

Η μικρή βόλτα μου ήταν απολαυστική αλλά η μεσημεριανή ώρα είναι δύσκολη και το μόνο που χρειαζόμουν ήταν μια δροσερή βουτιά.

Ξεκίνησα λοιπόν για την παραλία του Σίμου, το διαμάντι της Ελαφονήσου που λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Σε μόλις 7 λεπτά βρέθηκα εκεί και αφότου πάρκαρα λίγο ποιο κάτω από το camping και κατέβηκα στην παραλία.

Εκεί συνάντησα το «στέκι των γλάρων» όπως το ονόμασα εγώ, που κάθονταν επάνω στο λόφο και ένα ζευγάρι ιταλών με τη βέσπα τους έτοιμους για εξερεύνηση.

Εάν βρεθείς για διακοπές στην Ελαφόνησο θα πρέπει να είσαι εξοπλισμένος με αντηλιακό, καπέλο, κρύο νερό και … υπομονή διότι για να φτάσεις στην παραλία έχεις αρκετό περπάτημα μέσα στην καυτή άμμο.

Παρόλα αυτά αξίζει να περπατήσεις μέχρι να φτάσεις στη θάλασσα διότι τα νερά της θα σε αποζημιώσουν. Ένα σημείο της παραλίας είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες πληρώνοντας ένα ποσό για το σετ και ναυαγοσώστη που επιβλέπει τη γύρω περιοχή. Ωστόσο εργαζόμενοι του camping σας εξυπηρετούν φέρνοντας στην παραλία καφέ, φαγητό ή ότι άλλο επιθυμείτε σε προσιτές τιμές.

Το υπόλοιπο μέρος προσφέρεται για ελεύθερο camping και φυσικά εάν έχετε τη δική σας ομπρέλα και εξοπλισμό παραλίας ,έχετε άπλετο χώρο να τη στήσετε και να μείνετε εκεί μέχρι το βράδυ. Επίσης θα βρείτε δραστηριότητες όπως beach soccer, beach volley και θαλάσσια σπόρ.

Στην παραλία κάθισα συνολικά 4 ώρες και πραγματικά οι βουτιές έδιναν και έπαιρναν. Η θάλασσα ήταν πεντακάθαρη, δροσερή και πανέμορφη. Οι ξαπλώστρες ήταν άνετες και η πολυτέλεια της χαλάρωσης ήταν πολύτιμο δώρο. Μπορείς άνετα να ακούσεις τη μουσική σου, να απολαύσεις το ποτό σου ή να διαβάσεις το βιβλίο σου. Εγώ ολοκλήρωσα το μπάνιο μου και έπειτα συνέχισα εξερεύνηση προς την μικρή παραλία του Σίμου στην οποία πέρασα από αυτό τον ξύλινο διάδρομο.

Εδώ εντυπωσιάστηκα από τη χρυσή άμμο και τη βλάστηση που θύμιζε τούνδρα, σκηνικό ερήμου.

Βρήκα και κάτι φυτά που μοιάζουν με κρεμμύδια και σκέφτηκα ότι ίσως ευδοκιμούν εκεί, αυτό εδώ το ξέφωτο και το φυσικό δεντρόσπιτο στο οποίο μπορείς να καθίσεις άνετα με την παρέα ή την κοπέλα σου και να απολαύσεις τους ήχους του αέρα και της θάλασσας, αν έχεις δε και μια κιθάρα είσαι σούπερ!

Όπως βλέπετε ανάμεσα στις δύο παραλίες του Σίμου τη μικρή και τη μεγάλη, βρίσκεται μια στενή λωρίδα αμμουδιάς η ποία καταλήγει σε μια μικρή νησίδα και επί της ουσίας διαχωρίζονται με αυτή οι δύο παραλίες. Εδώ θα δείτε τις φωτογραφίες από την περιοχή όπως δεν την έχετε ξαναδεί καθώς ποιο συνήθεις είναι οι εναέριες λήψεις. Όσοι με παρακολουθείτε γνωρίζετε ότι προσπαθώ πάντα να κάνω λεπτομερείς και ενδοσκοπικές φωτογραφικές εξερευνήσεις και να σας δείχνω μέρη όπως δεν τα έχετε ξαναδεί.

Το απόγευμα έφτασε και επέστρεψα στο κέντρο της Ελαφονήσου για φαγητό, καφεδάκι και μια ποιο εκτεταμένη βόλτα.

Περπατώντας συνάντησα τον κύριο Δημήτρη, έναν γλυκύτατο κάτοικο της περιοχής ο οποίος ασχολείται με την αλιεία. Όπως μου είπε είναι χρόνια ψαράς καθώς ήταν οικογενειακή υπόθεση με πάθος και μεράκι γι’αυτό που κάνει.

Η συζήτηση με τον κύριο Δημήτρη ήταν ευχάριστη και με χαρά συνέχισα την εξερεύνηση μου στο λιμανάκι και το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το χρώμα του αλλά και το γεγονός ότι βρισκόταν στην κυριολεξία πάνω στη θάλασσα μου έδωσαν την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Αφότου είχα μαζέψει αρκετό φωτογραφικό υλικό κάθισα να απολαύσω το φαγητό μου σε ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα με αποκορύφωμα τον απογευματινό μου παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Το τοπίο ήταν άψογο, το φαγητό εξαιρετικό και οι άνθρωποι που γνώρισα ευγενικοί και φιλόξενοι.

Άρχιζε να νυχτώνει και το ταξίδι μου σιγά σιγά τελείωνε και έπρεπε να πάρω το δρόμο της επιστροφής. Για μια στιγμή σκέφτηκα να περάσω ένα βράδυ εκεί διότι είδα τα όμορφα καταλύματα που διαθέτουν με την υπέροχη θέα στη θάλασσα αλλά δυστυχώς έπρεπε να φύγω. Παρόλα αυτά η όμορφη έκπληξη που μου επιφύλασσε το ηλιοβασίλεμα με αποζημίωσε πλήρως. Καθώς ανέβηκα στο καραβάκι αντίκρισα αυτές τις μοναδικές εικόνες με το γλυκό φώς του ήλιου και τις ακτίνες του να λούζουν τη θάλασσα και το νησί. Ένας θησαυρός εικόνων και στιγμών. Το ηλιοβασίλεμα με συνόδευσε έως την πούντα που σήμανε το τέλος του οδοιπορικού . Εύχομαι να ταξιδέψατε νοερά ακόμη μια φορά μαζί μου, αυτή τη φορά στην όμορφη Ελαφόνησο και φυσικά να πήρατε ιδέα για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Το καλοκαίρι για εμένα είναι η ομορφότερη περίοδος για τις αναμνήσεις μας και για να ζήσουμε στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης. Εύχομαι να είστε δημιουργικοί, ευδιάθετοι, αισιόδοξοι και χαμογελαστοί. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο.

Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον νούμερο ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, τον planetwebradio.gr.


[There are no radio stations in the database]