Ενεργειακά: Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη – Μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία

15 Ιουλίου 2022

Τι θα γίνει στην περίπτωση που η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διακοπεί πλήρως – Έμμεσες απειλές από τη Ζαχάροβα: Οι παροχές φυσικού αερίου θα εξαρτηθούν από τις δυτικές κυρώσεις

Όλα τα σενάρια επί τάπητος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας τέθηκαν χθες στη δίωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει να είναι η μεγαλύτερη ένταξη του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, αλλά προοδευτικά, καθώς θα τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι ο λιγνίτης θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και στο «βασικό», αλλά και στο πιο «ακραίο» σενάριο.

Ήδη, τον Ιούνιο ο λιγνίτης αποτέλεσε το 1/3 της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και αυτή η ενίσχυση της αναλογίας στο μίγμα έναντι του, στο ακραίο σενάριο που τέθηκε επί τάπητος και θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε μερικούς μήνες, στις αρχές του 2023, το 50% της παραγωγής ρεύματος θα μπορεί να γίνεται από τον λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο και δεν θα τεθεί ζήτημα ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Έτερη βασική εναλλακτική πηγή εφοδιασμού θα είναι το LNG, με την πλωτή δεξαμενή που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας να έχει ήδη τοποθετηθεί και να ξεκινά τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι στα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος έχει συνυπολογιστεί και η προοπτική περαιτέρω αύξησης του κόστους του υγροποιημένου αερίου, λόγω ενδεχόμενης απότομης αύξησης της ζήτησης στη διεθνή αγορά και από χώρες που τώρα δεν έχουν στραφεί στο LNG. Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, σε περίπτωση ανάγκης αύξησης των φορτίων υγροποιημένου αερίου που φτάνουν στη χώρα μας, παρά τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ακόμα, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπουν ακόμα ισχυρότερα στο ενεργειακό μίγμα, ενώ η χώρα μας είναι κοντά σε συμφωνία και με την Ιταλία για αποθήκευση ποσοτήτων LNG.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες, παράλληλα, έγινε και μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης, όχι μόνο ως προς το σκέλος της επάρκειας, αλλά και ως προς την κατάσταση των τιμών διεθνώς. Η εκτίμηση των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας είναι ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα πρόβλημα εφοδιασμού, αν και οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Η προοπτική καλής επίδοσης του τουρισμού του καλοκαίρι, αλλά και η απελευθέρωση πόρων λόγω του μειωμένου κόστους του λιγνίτη, μπορεί να λειτουργήσουν ως «διαβατήριο» και για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας το φθινόπωρο.

Ρωσικό παιχνίδι με το αέριο

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως και όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα κάνει η Ρωσία τις επόμενες μέρες, με τη Μόσχα να παίζει το παιχνίδι…του μαρτυρίου της σταγόνας με τους Ευρωπαίους, χωρίς να διαβεβαιώνει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα επανέλθει στην πλήρη του δυναμικότητα μετά το πέρας της περιόδου συντήρησης την επόμενη εβδομάδα, στις 21 Ιουλίου. Και μπορεί στη δική μας περίπτωση να μην τίθεται ζήτημα επάρκειας εφοδιασμού, μια πανευρωπαϊκή αναταραχή, όμως, θα λειτουργήσει ως ντόμινο.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, πάντως, σιβυλλικά χθες δήλωσε ότι το μέλλον του αγωγού Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με δεδομένο τον ρωσικό εκβιασμό, πάντως, η Κομισιόν βάζει αυτές τις μέρες τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης που θα παρουσιάσει στις 20 του μήνα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά προγραμματιζόταν.

Όπως είχε γράψει από την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να «τρέξει» την κοινή αποθήκευση αερίου, προκειμένου να μειώσει την επάρκεια από τη Ρωσία και να μπορεί στη συνέχεια να «διαμοιράσει» πόρους, όπως έγινε με τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση είναι ότι η επάρκεια στις αποθήκες είναι στην περιοχή του 40% θα γίνει (μάλλον φιλόδοξη) προσπάθεια ως το τέλος του έτους να προσεγγίσουμε το 70%, έναντι των ρωσικών προμηθειών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προωθήσει μια πλατφόρμα κοινής αγοράς αερίου, κυρίως σε υγροποιημένη μορφή, με βασική «πηγή» τις ΗΠΑ, όπως προβλέπει το deal που είχε συναφθεί όταν ο Τζο Μπάιντεν είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και δευτερεύουσες αγορές το Κατάρ και τη Νορβηγία.

Όπως όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια, όμως, και αυτό μένει να τεσταριστεί στην πράξη για την αποτελεσματικότητα του.


[There are no radio stations in the database]