Δίκη Λιγνάδη: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης!
14 Ιουλίου 2022
Κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, του επιβλήθηκε ποινή 12 ετών, αλλά έλαβε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, με πλειοψηφία 4-3, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης – Διχάστηκαν ακόμη και οι δικαστές – Στο άκουσμα της απόφασης, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών»
Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, χορήγησε στον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία σήμερα στην πολύκροτη αυτή δίκη έπειτα από 31 συνολικά συνεδριάσεις.
Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την σχετική απόφαση της έδρας.
Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Δύο δικαστές και δύο ένορκοι τάχθηκαν υπέρ της αναστολής, ενώ κατά τάχθηκαν δύο ένορκοι και μία δικαστής.
Στο άκουσμα της απόφασης, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών».
Το δικαστήριο άφησε έτσι ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιβάλλοντάς του, τους εξής όρους: Απαγόρευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.
Μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να έχει καταβάλει τα χρήματα που του επέβαλε το δικαστήριο ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή είναι η προθεσμία που έθεσε η έδρα, επιβάλλοντας στον καταδικασθέντα σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ως όρους για την αναστολή μέχρι την έφεση εγγυοδοσία 30.000 ευρώ, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τόσο τα πρακτικά της δίκης όσο και οι μηνύσεις της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Λιγνάδη και των μαρτύρων.
Μάλιστα, η έδρα έκρινε πως θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία προς διερεύνηση και η εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του Δ.Μ., ενός εκ των καταγγελλόντων, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη να καταθέσει. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πλαστογραφίας της υπογραφής του εν λόγω καταγγέλλοντα στο έγγραφο της εξουσιοδότησης.
Ακόμη, η έδρα απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον Δημήτρη Λιγνάδη το κινητό του και ο φορητός του υπολογιστής, ενώ αφαίρεσε ομόφωνα τον χρόνο της προφυλάκισής του κατηγορουμένου από την ποινή που του επέβαλε.
Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του ηθοποιού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, με βάση τις ψήφους των μελών του δικαστηρίου επί της ενοχής, φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος». Ακόμη, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση» .
Από την πλευρά της η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση, δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης
Τέλος, ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελλόντων, Γιάννης Βλάχος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης.
Νωρίτερα, κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία είχε επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού, για τις οποίες δικάστηκε.
Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και σύνεδρος, που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών. Να μην χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη ζήτησε ο εισαγγελέας, αλλά την τελική απόφαση έλαβε το δικαστήριο, χορηγώντας τελικά την αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μια πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος. Να σημειωθεί ότι δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη).
Έχει αξία πάντως να αναφερθεί πως οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν τρεις και συγκεκριμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και μία σύνεδρος. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε.
Ακόμη, η πρόεδρος είχε ταχθεί με την ψήφο της και υπέρ της αναγνώρισης των δύο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος.