Κιργιστάν: Τουρίστες γλίτωσαν από θαύμα από χιονοστιβάδα στα βουνά του Τιεν Σαν – Δείτε βίντεο

11 Ιουλίου 2022

Ένα από τα άτομα που μετείχαν στην πεζοπορία κατέγραψε έναν τεράστιο όγκο από χιόνι να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα από το βουνό – Σώθηκε επειδή βρισκόταν πίσω από βράχους κοντά σε καταφύγιο

Τυχεροί στάθηκαν δέκα πεζοπόροι – εννέα Βρετανοί και μία Αμερικανίδα – που βρίσκονταν στα βουνά του Τιεν Σαν στο Κιργιστάν, όταν γλίτωσαν από χιονοστιβάδα που άρχισε να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα από το βουνό.

Ένας από τους μετέχοντες στην πεζοπορία, ο Χάρι Σίθμιν δημοσίευσε στο Instagram βίντεο από το περιστατικό. Το βίντεο δείχνει τη χιονοστιβάδα να κατεβαίνει από αρκετά μακριά, μέχρι που τον πλησίασε και τον κάλυψε ένα στρώμα πάγου. Ο ίδιος γλίτωσε από βέβαιο θάνατο λόγω της θέσης του, αφού βρισκόταν πίσω από τους βράχους, κοντά σε ένα καταφύγιο. Όλη η ομάδα κατάφερε να κρυφτεί, καθώς το χιόνι πέρασε από πάνω τους.

Ο Σίμιν απομακρύνθηκε από την ομάδα για να τραβήξει φωτογραφίες, όταν άκουσε «τον βαθύ ήχο του πάγου να σκάει πίσω του», όπως έγραψε στον λογαριασμό που δημοσίευσε το βίντεο.

«Βρισκόμουν στο σημείο ήδη για μερικά λεπτά, οπότε γνώριζα ότι υπάρχει ένα σημείο για καταφύγιο, ακριβώς δίπλα μου», πρόσθεσε.

«Σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνω»

Στη διήγησή του περιγράφει με ακρίβεια τι συνέβη. «Δεν κουνήθηκα μέχρι την τελευταία στιγμή και ναι, γνωρίζω ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μετακινηθώ αμέσως προς ένα καταφύγιο. Γνωρίζω επίσης ότι πήρα ένα μεγάλο ρίσκο. Ένιωσα ότι έχω τον έλεγχο, αλλά όταν το χιόνι άρχισε να έρχεται πάνω μου και σκοτείνιασε, ήταν δύσκολο να αναπνεύσω και σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνω».

Τα βουνά του Τιεν Σαν εκτείνονται κυρίως στο νοτιοανατολικό Κιργιστάν και στα βορειοανατολικά σύνορά του με την Κίνα. Στο παρελθόν ήταν μέρος της αρχαίας εμπορικής οδού του μεταξιού από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προς τα δυτικά.

Ο Σιμίν είπε ότι γνώριζε ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν μακριά, οπότε θα ήταν ασφαλείς. Ο ίδιος ένιωθε «ζαλισμένος» όταν συνειδητοποίησε ότι καλύφθηκε έχοντας πάνω του ένα ελαφρύ στρώμα πάγου και σώθηκε δίχως γρατσουνιά.

Μία Αμερικανίδα, μέλος της ομάδας, είχε ένα τραύμα στο γόνατο. Πάντως όλοι άρχισαν να γελούν και να κλαίνε, ευτυχισμένοι που ήταν ζωντανή. «Αργότερα καταλάβαμε ακριβώς πόσο τυχεροί ήμασταν. Εάν είχαμε περπατήσει πέντε λεπτά περισσότερο, θα ήμασταν όλοι νεκροί» λέει ο πεζοπόρος.


[There are no radio stations in the database]