ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα στέγης για χαμηλά και μεσαία στρώματα

6 Ιουλίου 2022

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα

Βάζοντας την προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας και στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πλάνο του κόμματος για τη στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσει αν αναδειχθεί νικητής στις επόμενες κάλπες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας στους λογαριασμούς του ρεύματος, στον πληθωρισμό, στις τιμές των καυσίμων και στα είδη πρώτης ανάγκης, ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες του σχεδιασμού του κόμματος:

1. Η αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση «οι πολίτες χάνουν την πρώτη τους κατοικία ακόμη και για 15.000 ευρώ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου και την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική διαδικασία όσο και στη δικαστική. Για τις ευάλωτες κατηγορίες προβλέπεται ρύθμιση που θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής των δανείων. Για τα μη ρυθμισμένα δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα Ταμείο Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης.

2. Ελεγχος δραστηριότητας Airbnb. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθεστώς άγριας Δύσης», με ισχυρές εταιρείες που αγοράζουν ανεξέλεγκτα οικοδομικά τετράγωνα, εμποδίζοντας οικογένειες, ηλικιωμένους και νέους να βρουν αξιοπρεπή στέγη. Ανέφερε πως είναι ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές και δημιουργείται φούσκα στα ακίνητα. Με αυτό το σκεπτικό πρότεινε την απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την απελευθέρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και με έως τρία ακίνητα ανά ιδιοκτήτη. Κίνητρο θα αποτελεί η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μεικτή μίσθωση (8-9 μήνες ως κατοικία και 3-4 μήνες ως Airbnb).

3. Δικαίωμα στη στέγη για νέους 25-44 ετών. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του επιδόματος από 70 ευρώ σε 140 ευρώ τον μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο παιδιά. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Από 7.000 ευρώ σε 14.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος. Από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ για την επιδότηση ζευγαριού με δύο παιδιά.

4. Δημιουργία της Τράπεζας Στέγης που θα συγκροτηθεί από κενά ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας, αλλά και από εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό άδειων κτιρίων στην Ε.Ε. Θα αποτελείται κυρίως, όμως, από κατοικίες που θα τις διαθέσουν στη νέα τράπεζα ιδιώτες προς ενοικίαση για κάποια χρόνια εξαιτίας ελκυστικών κινήτρων που θα τους δοθούν (φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες τον χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου κ.λπ.).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού της βρίσκεται σε δεινή στεγαστική κρίση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός «ψηφιακού παρατηρητηρίου» αποθέματος στέγης, το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους.


[There are no radio stations in the database]