Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Μαίνεται ανεξέλεγκτα η φωτιά, εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

4 Ιουλίου 2022

Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών  Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα που έλαβαν μήνυμα 112 για να  εκκενώσουν άμεσα προς το Αγραπιδοχώρι  – Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής  

Κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλεία, με τις φλόγες να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την Πολιτική Προστασία να διατάσσει την εκκένωση περιοχών. Ώρα με την ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αυξάνονται ενώ με την απόσυρση – λόγω ώρας – των ενεάριων μέσων το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις. 

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν κάτοικοι χωριών στην Ηλεία που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επέκτασης της φωτιάς. Ειδικότερα, μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών  Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι.Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Η προσπάθεια (και με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) εστιάζεται πριν από τον Κοτρωνα, με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου για να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά.

Στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ηλεία οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά της Ηλείας η εικόνα στα δυτικά (Κοτρωνα) είναι βελτιωμένη, δουλεύεται και πάει καλά. Η προσπάθεια τώρα στρέφεται προς το ανατολικό μέτωπο, όπου αυτή την ώρα η Πυροσβεστική έχει έχει αναπτύξει δυνάμεις. Την έχουν κυκλώσει. Τη μαζεύουν ανατολικά και συγκεντρώνουν δυνάμεις νότια.

Νωρίτερα λειτούργησε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Βάλμης (όπου οι πυροσβέστες έκοψαν το μέτωπο έξω από το χωριό), και των κοινοτήτων Κότρωνα και Καραγιαννέικων (οικισμών με 5 έως 6 κατοικιών).

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας και πήρε γρήγορα διαστάσεις περνώντας στο γειτονικό χωριό Βάλμη.

Η εικόνα που έδωσε η Πυροσβεστική, τις βραδινές ώρες, είναι ότι η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενεργές. 

Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

112axaia617

Για το έργο της κατάσβεσης επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι εναέριες δυνάμεις έχουν αποχωρήσει.

Ειδικότερα, επί τόπου έχουν σπεύσει 195  πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 48 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες που απειλούν τα σπίτια της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιούνταν ρίψεις από αέρος από οκτώ  αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.


[There are no radio stations in the database]