ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ | ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

2 Ιουλίου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες, αυτό το Σάββατο στο καθιερωμένο μας ραντεβού θα σας παρουσιάσω μα συνέντευξη με την φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού. Την ομάδα ίδρυσαν ο Παντελής Μπαλής και ο Γιώργος Μπαλής.

Πρόκειται για μια ομάδα η οποία έχει διαγράψει μακροσκελή πορεία στην τέχνη της φωτογραφίας με αρκετά μέλη της να κατέχουν διακρίσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις. Οι ιδρυτές της είναι δάσκαλοι φωτογραφίας ένας λόγος που η ομάδα διαφέρει από άλλες ομάδες. Ένας ακόμα λόγος είναι πως πραγματοποιούνται μαθήματα φωτογραφίας σε αυτή καθώς και ετήσια workshop για τα μέλη της. Φυσικά μέλος της ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επιθυμεί με κύρια προϋπόθεση την αγάπη του για τη φωτογραφία. Πρόσφατα η φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού παρουσίασε την ετήσια και καθιερωμένη έκθεση φωτογραφίας στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού στις 28 Μαίου. Στην έκθεση τα μέλη της μας ταξίδεψαν σε μια άλλη χώρα με έναν διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού μέσα από τον Γιώργο Μπαλή ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει και να μας πεί τα πάντα φια την ομάδα.

Γιώργο πες μας λίγα λόγια για εσένα . Πώς ξεκίνησε το δικό σου ταξίδι στη φωτογραφία?

Γεια χαρά κι ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συνέντευξη! Είμαι 38 χρονών και ασχολούμαι τα τελευταία 25 χρόνια με τη φωτογραφία. Αυτό διότι προέρχομαι από μια οικογένεια φωτογράφων. Ο πατέρας μου Παντελής Γ. Μπαλής σαν φωτογράφος μου πέρασε από παιδί το “μικρόβιο” της φωτογραφίας. Πάντα με θυμάμαι με μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια να αποθανατίζω στιγμές πχ. από το σχολείο μέχρι και θέματα από τις διακοπές μας. Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου ότι θα γίνω φωτογράφος πάρα μόνο ότι θα το κάνω σαν χόμπι.

Δεν με πίεσαν ποτέ οι δικοί μου. Σπούδασα οικονομικά, έχω δύο μεταπτυχιακά αλλά μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα αποφάσισα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Έκανα σπουδές πάνω στη φωτογραφία και παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια από καταξιωμένους φωτογράφους στο εξωτερικό. Αλλά η βασική πηγή των γνώσεών μου είναι ο πατέρας μου. Είμαι μέλος του ΕΚΦΑ (Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας) αλλά και του ΦΟΙΒΟΥ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων και άλλων καλλιτεχνών)

Ποιος τομέας της φωτογραφίας σου αρέσει περισσότερο ? Ποιόν τομέα διδάσκεις στα παιδιά ως δάσκαλος φωτογραφίας ?

Οι τομείς της φωτογραφίας που με ενδιαφέρουν είναι πολλοί. Από ταξιδιωτική φωτογραφία που είναι μακράν η αγαπημένη μου, studioφωτογράφιση με θέμα τη κίνηση χρησιμοποιώντας flashμέχρι πορτραίτα με επεξεργασία photoshop έτσι ώστε μετά να βγει ένα πιο surreal αποτέλεσμα. Στα μαθήματα όμως σκοπός μας είναι οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη δικιά τους φωτογραφική ματιά και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο αν τους περιορίσουμε σε συγκεκριμένα θέματα που αρέσουν σε εμάς. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ασχολούμαστε με ένα μεγάλο αριθμό θεματικών. Σιγά σιγά ο καθένας με τις ασκήσεις που βάζουμε, τις εκδρομές που κάνουμε αλλά και από τις δικές τους φωτογραφίες μπορεί να καταλήξει τι θέμα τον/την ενδιαφέρει να φωτογραφίζει.

Πότε δημιουργήσατε την φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού μαζί με τον κύριο Παντελή Μπαλή ? Ποιος είναι ο ρόλος της ?

Γενικά τα μαθήματα φωτογραφίας τα ξεκίνησε ο πατέρας μου από το 1999 κάνοντας συνεργασίες με Δήμους αλλά και Πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα. Εκείνη τη περίοδο ξεκίνησε να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία γιατί έμπαινε στη ζωή μας η ψηφιακή εποχή. Από το 1999 λοιπόν και μετά ξεκινούν να δημιουργούνται φωτογραφικές ομάδες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από τα μαθήματά μας. Εγώ πήγαινα απλά να βοηθήσω σε μικρά πράγματα ως παιδί. Το 2008 ερχόμαστε σε επαφή με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου Χολαργού όπου και τους προτείνουμε τα μαθήματα φωτογραφίας και τη δημιουργία της Φωτογραφικής Ομάδας Παπάγου Χολαργού. Αμέσως συμφώνησαν και μας έχουν στηρίξει έκτοτε σε κάθε βήμα μας. Από κει και πέρα η εξέλιξη της ομάδας είναι εντυπωσιακή. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι γράφονται στα μαθήματα, πολλά μέλη μας έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας τόσο εγχώριους όσο και στο εξωτερικό και κάνουν πλέον τις προσωπικές τους εκθέσεις φωτογραφίας. Κάποιοι το κάνουν σαν επάγγελμα πλέον. Ακόμα κρατάω επαφή με έναν από τους πρώτους μαθητές μου που πλέον ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως φωτογράφος. Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε όλους που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και δεν χρειάζεται να είναι δημότες Παπάγου – Χολαργού για να συμμετέχουν.

Θέλω να μου αναφέρεις περιληπτικά τις πιο σημαντικές στιγμές της ομάδας καθώς και να μου πεις για τα φωτογραφικά ταξίδια σας στο εξωτερικό .

Όπως ανέφερα και παραπάνω πολλοί μαθητές μας λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ φωτογραφίας. Είναι λοιπόν μεγάλη μας χαρά όταν διακρίνονται σε τέτοιες διοργανώσεις. Όταν βλέπεις ανθρώπους που είχαν έρθει στην αρχή των μαθημάτων χωρίς καν φωτογραφική μηχανή να βραβεύονται για το έργο τους, αποτελεί τεράστια τιμή και για εμάς. Επίσης οι φωτογραφικές εκθέσεις που μας έχουν καλέσει να πραγματοποιήσουμε ανά την Ελλάδα. Είναι ωραίο να βλέπεις το έργο των μαθητών σου να εκτίθεται και κάπου αλλού ανάμεσα σε έργα άλλων φωτογράφων. Φέτος φωτογραφίες μαθητών μας θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ φωτογραφίας Ερμιόνης που θα πραγματοποιηθεί 16 – 21 Αυγούστου.

Τα φωτογραφικά ταξίδια είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος πάντα τα εντάσσουμε μέσα στα μαθήματά μας γιατί θεωρώ ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος κάποιος να μάθει φωτογραφία. Η φωτογράφιση που γίνεται εκείνη τη στιγμή μαζί μας, ο σχολιασμός των φωτογραφιών επι τόπου, τα θέματα που συναντάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτών των εξορμήσεων. Επιτέλους φέτος μετά από παύση 2 ετών λόγω COVID-19 ταξιδέψαμε και στο εξωτερικό. Επισκεφθήκαμε για 10 μέρες (20-30 Απριλίου) την πανέμορφη και μυστηριακή Αίγυπτο. Όταν διοργανώνω ένα τέτοιο ταξίδι πάντα κοιτάω όσο γίνεται να μην είμαστε μέσα σε τουριστικές πεπατημένες. Είναι σημαντικό σε μία χώρα να βλέπεις και τις εναλλακτικές ομορφιές της. Η Αίγυπτος είχε πολλά τέτοια να μας προσφέρει. Από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, τη διανυκτέρευση μέσα στην έρημο, χωριά και νησάκια που δεν είχαν ξαναδεί τόσες φωτογραφικές μηχανές μέχρι το Ασσουάν και τη κρουαζιέρα στο Νείλο βγήκαν συνολικά πάνω από 20 χιλιάδες φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες. Πρωτόγνωρες εικόνες για όλους μας σίγουρα. Πιστέψτε με ήταν ένα ταξίδι που θα αναπολούμε για πολύ καιρό. Πλέον έχω ξεκινήσει την οργάνωση του επόμενου προορισμού μας που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι κάπου λίγο πιο δροσερά…

Ποιο είναι το κίνητρο που δίνει η φωτογραφική ομάδα Παπάγου – Χολαργού στα μέλη της ?

Με κάθε τρόπο προσπαθούμε να κρατάμε τους μαθητές μας ενεργούς. Είτε με ασκήσεις που βάζουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, είτε με τα φωτογραφικά ταξίδια όπως ανέφερα προηγουμένως είτε με φωτογραφικά workshops! Σε όλα τα τμήματά μας (φωτογραφίας, photoshop, lightroom και Premierepro) λέω πάντα ότι αν το αφήσεις θα σε αφήσει. Δεν είναι σαν το ποδήλατο. Επίσης σημαντικό είναι να βλέπουν δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών έτσι ώστε να “ανοίγουν οι ορίζοντές τους” και να προσπαθούν να κάνουν τα δικά τους έργα. Δεν είναι κακό στα πρώτα βήματα σου να αντιγράφεις δουλειές άλλων. Έτσι θα μάθεις σίγουρα πολλά και θα γίνεσαι καλύτερος. Για το σκοπό αυτό επισκεπτόμαστε φωτογραφικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε την ετήσια καθιερωμένη έκθεση σας στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού. Θέλω ως δάσκαλος φωτογραφίας να μου πεις τι ρόλο παίζει στην εξέλιξη ενός φωτογράφου η συμμετοχή του στις εκθέσεις είτε ως εκθέτης είτε ως θεατής ? παίζει θετικό η αρνητικό ρόλο και γιατί ?

Κάθε χρόνο μετά το τέλος των μαθημάτων κάνουμε την ετήσια έκθεσή μας. Εκεί ένα μεγάλο μέρος των μαθητών μας λαμβάνει μέρος για να παρουσιάσει τη δουλειά του. Φέτος είχαμε 95 μαθητές συνολικά σε όλα τα τμήματα (Φωτογραφία, Photoshop, Lightroom και PremierePro). 50 από αυτούς πήραν μέρος στη φετινή έκθεση που πραγματοποιήθηκε 28 Μαΐου με 7 Ιουνίου. Το θέμα είναι πάντα ελεύθερο. Αυτό γιατί δεν θέλουμε να πιέσουμε κυρίως τους μαθητές του πρώτου έτους να βρουν θέμα για τις φωτογραφίες τους. Μιας και μόλις ξεκίνησαν. Αυτό έχει βγει σε καλό γιατί κάποιος μπορεί να θαυμάσει πληθώρα θεμάτων χωρίς να τον κουράσουν. Όταν ενημερώνουμε για την έκθεση τους μαθητές μας, οι πρωτοετής πάντα θα είναι οι πιο σκεπτικοί για το αν θα λάβουν μέρος. Αυτό λοιπόν που τους λέω πάντα είναι ότι αξίζει κάποιος να “εκτεθεί” χωρίς φόβο. Ναι είναι η πρώτη φορά που το κάνουν και είναι λογικό να αγχώνονται. Όμως είναι ο καταλληλότερος τρόπος κάποιος/α να βγει από το καβούκι του. Αυτά που θα συζητήσεις με τους συμμαθητές σου για τα θέματά σου αλλά και τα δικά τους, οι απόψεις που θα ακούσεις από τους θεατές που θα έρθουν να σε δουν και οι ματιές που θα ανταλλάξεις είναι το σπουδαιότερο “όπλο” για τη συνέχεια της εξέλιξής σου. Οπότε δεν χρειάζεται φόβος ή ντροπή. Αξίζει η συμμετοχή σε εκθέσεις γιατί πάντα θα σε κάνει καλύτερο. Επίσης μην ξεχνάμε την αξία της εκτυπωμένης φωτογραφίας. Κάτι που ευτυχώς έχει ξεκινήσει να αυξάνεται. Το ότι θα έχεις τυπωμένο το έργο σου θα το δεις διαφορετικά, θα το σκεφτείς διαφορετικά χωρίς να είσαι μπροστά από μια οθόνη με χιλιάδες άλλες φωτογραφίες που δεν θα τις ξαναδείς ποτέ. Γι’ αυτό με την ευκαιρία αυτή να πω στους αναγνώστες σας να τυπώνουν φωτογραφίες γιατί θα είναι άλλη η σχέση τους τελικά με τη φωτογραφία.

Ποια είναι η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία ? Τι θα πρέπει να προσέξουν ? Είναι εύκολος ο δρόμος που χρειάζεται να ακολουθήσουν ?

Αυτό που λέω και στους μαθητές μου είναι ότι η φωτογραφία είναι ακριβό χόμπι. Μην πάτε να δώσετε ένα σκασμό χρημάτων σε εξοπλισμό επειδή νομίζετε ότι θα σας κάνει καλύτερους ή απλά το ακούσατε σε κάποιο βίντεο στο YouTube. Ξεκινήστε με μια φωτογραφική μηχανή και τον φακό kit. Παρακολουθήστε μαθήματα για να μάθετε τι είναι αυτό το “μηχάνημα” που κρατάτε στα χέρια σας και ποιοι οι κανόνες για μια σωστή φωτογραφία. Σιγά σιγά θα καταλάβετε τι σας αρέσει να φωτογραφίζετε και εκεί εξειδικευτείτε και επενδύστε σε εξοπλισμό. Αυτό δεν θα γίνει όμως εν μια νυκτί. Μπορεί να πάρει 2 με 3 χρόνια. Αξίζει όμως και βάζετε σωστές βάσεις για το μέλλον σας. Αυτό πάει πιο πέρα από τη φωτογραφία. Ποτέ μην βιαστείτε να αποφασίσετε τι θα κάνετε στη ζωή σας. Αλλά όταν το βρείτε να γίνετε οι καλύτεροι. Τίποτα καινούργιο δεν είναι εύκολο όταν πρωτοξεκινάμε. Το θέμα είναι πόσο πολύ θα “δοθούμε” σε αυτό και θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Πηγαίνετε σε μια φωτογραφική ομάδα, γνωριστείτε και με άλλους που έχουν το ίδιο πάθος με εσάς και πιστέψτε με αν δεν το παρατήσετε θα σας δώσει πολλά περισσότερα απ’ ότι περιμένετε.

Οι αναγνώστες μας, έχουν υποβάλλει την εξής ερώτηση : Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες φωτογραφικές ομάδες?

Αυτό λοιπόν είναι μια ερώτηση που κάνω στους μαθητές μου στο τέλος των μαθημάτων. Οι απαντήσεις που παίρνω είναι ποικίλες. Αυτές που θα ξεχώριζα είναι η δομή των μαθημάτων. Ότι δηλαδή υπάρχει μια σωστή σειρά μαθημάτων για κάποιον που ξεκινάει τα μαθήματα και αυτό τον βοηθάει καλύτερα στη κατανόηση του αντικειμένου. Επίσης η φωτογραφία είναι ατελείωτη κι αυτό προσπαθούμε να δείξουμε. Έχουμε τμήματα με ανθρώπους που έρχονται τα τελευταία 6 χρόνια. Άρα όπως καταλαβαίνετε πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον. Πέρα όμως από τη φωτογραφία και τα προγράμματα επεξεργασίας της, έχουμε ξεκινήσει και μαθήματα PremierePro που είναι πρόγραμμα μοντάζ και επεξεργασία βίντεο. Πάντα προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τη ζήτηση και τις ανάγκες που υπάρχουν για μάθηση. Μα πάνω απ’ όλα στα τμήματά μας δημιουργούνται παρέες με κοινά ενδιαφέροντα και γνωριμίες που συνεχίζουν πέρα από την ομάδα και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί!

Τα νέα τμήματα για όλα τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ομάδα αλλά θέλει να μιλήσει και μαζί μας μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.photopx.gr, τη σελίδα μας στο Facebook Φωτογραφική Ομάδα Παπάγου Χολαργού και το Instagram μας @photopapxol.Τα στοιχεία επικοινωνίας μας είναι:

Email: photopapxol@gmail.com και τηλέφωνο: 2107708123

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας και σένα Χρήστο για την ευκαιρία να μας γνωρίσει ο κόσμος! Ελπίζω σύντομα να φωτογραφίσουμε και μαζί σε κάποιο ταξίδι ή workshop!

Γιώργο μου σε ευχαριστώ για την όμορφη και εποικοδομητική μας κουβέντα. Σύμφωνα με όσα είπες σήμερα θεωρώ αυτή τη συζήτηση μάθημα για όσους αγαπούν τη φωτογραφία και θέλουν να την ακολουθήσουν. Δέχομαι την πρόσκληση και με χαρά θα έρθω είτε σε ταξίδι είτε στα workshop που διοργανώνετε. Σας έχω γνωρίσει προσωπικά και σας εκτιμώ πάρα πολύ και θεωρώ ότι ο κόσμος που αγαπά αληθινά τη φωτογραφία έχει να λάβει από εσάς πάρα πολλές γνώσει και ουσιαστικές. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και ευχαριστώ προσωπικά εσένα Γιώργο που υπήρξες δάσκαλός μου στα δημιουργικά προγράμματα (photoshop και premiere).

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο! Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον νούμερο ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας planetwebradio.gr. Να είστε αισιόδοξοi και δημιουργικοί.


[There are no radio stations in the database]