Γιουβαρλάκια καλοκαιρινά σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

30 Ιουνίου 2022

Αφράτα, πεντανόστιμα, καλοκαιρινά γιουβαρλάκια σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με λαχανικά. Μια απλή, εύκολη, γρήγορη συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Απολαύστε το στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σερβιρισμένο με ένα βελούδινο πουρέ πατάτας και.. καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

  • Για τα γιουβαρλάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα ή ελιά)
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός (από στρογγυλό ή κιλότο)
  • 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • Για τη σάλτσα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες ή 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 5 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα γιουβαρλάκια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε. Ξεπλένετε το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε για 10 λεπτά να στραγγίξει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα δύο είδη κιμά, το μαϊντανό, το γάλα και τα αυγά. Προσθέτετε το ρύζι και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά με τα χέρια σας. Πλάθετε γιουβαρλάκια, τα αλευρώνετε λίγο, τα τοποθετείτε σε δίσκο και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Για τη σάλτσα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ με το νερό του, το δαφνόφυλλο, τα γαρίφαλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα για 15 λ, μετά χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά ώστε να σταματήσει να κοχλάζει η σάλτσα και βάζετε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα σιγομαγειρεύετε για 30 λ.
  5. Στα 30 λ μαγειρέματος προσθέτετε και τα καλοκυθάκια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Σερβίρετε ζεστά τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα τους και τα συνοδεύετε με πουρέ ή πιλάφι. Καλή σας όρεξη!


[There are no radio stations in the database]