Ρεύμα: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου
27 Ιουνίου 2022
Ελεύθερες οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων, ανησυχία στους προμηθευτές – Προβληματίζουν οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής – Νέο άλμα πάνω από 28% σήμερα στα 327 ευρώ/MWh
Στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από τις αρχές Αυγούστου οπότε θα φανεί η λειτουργία του πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και η απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ποντάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Για την λειτουργία του νέου μηχανισμού και την απάλειψη της ρήτρας αναπροσαρμογής ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ η οποία σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε με έμφαση την θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, την οποία η Βεστάγκερ χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ιδέα για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση προχωρεί στο επόμενο και καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Την Παρασκευή κατέθεσε την τροπολογία που χαράσσει τις νέες κατευθύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος που μαζί με την εφαρμογή του πλαφόν αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των τιμολογίων χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα για την αγορά της λιανικής. Ο λόγος είναι ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, που έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους λογαριασμούς με την διαφορά ότι αυτό θα γίνεται ανά μήνα όπου θα καθορίζεται η τιμή της κιλοβατώρας.
Καλπάζει και σήμερα η χονδρεμπορική
Για σήμερα η τιμή χονδρεμπορικής ακολουθεί νέο άλμα καθώς θα αυξηθεί κατά 28,2% στα 327 ευρώ /MWh με την ανώτατη τιμή να φτάνει τα 438,90 ευρώ/ΜWh. Τα ρωσικά παιχνίδια με τις τιμές του φυσικού αερίου και οι μειωμένες παραδόσεις καυσίμου προκαλούν ρίγη ανησυχίας στην ΕΕ και προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές.
Το κλίμα πυροδοτεί η άρνηση της Κομισιόν να ευθυγραμμιστεί με τον έντονο προβληματισμό κάποιων χωρών μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και τελευταία και το Βέλγιο oι οποίες ζητούν την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF έκλεισε την Παρασκευή σχεδόν στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr