Ποιο χρώμα αυτοκινήτου είναι το κατάλληλο;

23 Ιουνίου 2022

Η PPG παρουσίασε τελευταία, όπως κάνει κάθε χρόνο, το απολογιστικό υπόμνημα για τις χρωματικές επιλογές των αγοραστών και όχι μόνο.

Τα τρία πιο δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτου στις ΗΠΑ είναι το ασημί, το λευκό και το μαύρο. Η μελέτη από την iSeeCars, προσπάθησε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για το αν κάποια από αυτά (και ποια) έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην απόσβεση της αξίας του αυτοκινήτου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε ότι τα τρία δημοφιλή χρώματα, έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην απόσβεση της αξίας, καθώς αποδεικνύεται πως ούτε «θίγουν» την αξία μεταπώλησης αλλά ούτε και συμβάλλουν στη διατήρησή της.

Ο μέσος όρος υποτίμησης της αξίας είναι 15% μετά από τρία χρόνια κυκλοφορίας, με τα ασημί μοντέλα να χάνουν περίπου το 14,8%. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 15,5% για τα λευκά οχήματα και στο 16,1% για τα μαύρα. Το χρώμα με τη χαμηλότερη απόσβεση σύμφωνα με την έρευνα αλλά και με το οποίο παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αύξηση της τιμής του αυτοκινήτου, είναι –όσο και αν φαίνεται παράξενο- το κίτρινο.



Τα κίτρινα οχήματα χάνουν συνήθως το 4,5% της αξίας τους μετά από τρία χρόνια, ενώ στην Αμερική, κάποια κίτρινα SUV στην πραγματικότητα κέρδισαν 2,7% σε αξία. Το τελευταίο είναι ενδιαφέρον και αφορά στις διάφορες εκδόσεις των Jeep Wrangler και Jeep Wrangler Unlimited, τα οποία ακόμα και μετά από τρία χρόνια χρήσης, η αξία μεταπώλησης είναι η υψηλότερη που παρατηρείται.

Το πορτοκαλί ήταν το δεύτερο καλύτερο χρώμα όσον αφορά την αξία μεταπώλησης με μείωση μόνο 10,7% μετά από τρία χρόνια. Οι πέντε πρώτες θέσεις συμπληρώνουν το μωβ (13,9%), το κόκκινο (14,0%) και το πράσινο (14,0%). Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα σε κάποια απόχρωση του χρυσού χάνουν έως και το 16,7% της αξίας τους μετά από τρία χρόνια, ενώ τα καφέ πέφτουν ακόμα περισσότερο, με 17,8% κατά μέσο όρο.


[There are no radio stations in the database]