Έφερναν σαραβαλάκια και τα πουλούσαν με παραποιημένα στοιχεία

23 Ιουνίου 2022

Η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από το 2017 ως και το Μάιο του 2021 και από τότε έκανε τουλάχιστον 108 εισαγωγές και πωλήσεις οχημάτων, αποκομίζοντας πάνω από 550.000 ευρώ

Mετά από πολύμηνες έρευνες και με στοιχεία που παρέλαβαν από αρχές ξένων χωρών, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας έφτασαν στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν συστηματικά στην Ελλάδα φθαρμένα και κατεστραμμένα οχήματα, παραποιούσαν τις προδιαγραφές και τα πουλούσαν ως… «ελαφρώς μεταχειρισμένα»!

Από την έρευνα, εξακριβώθηκε ότι η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από το 2017 ως και το Μάιο του 2021 και από τότε έκανε τουλάχιστον 108 εισαγωγές και πωλήσεις οχημάτων, αποκομίζοντας πάνω από 550.000 ευρώ! Ως ηγετικό της στέλεχος φέρεται ένας 35χρονος που διατηρεί επιχείρηση εμπορίας οχημάτων με συνιδιοκτήτρια την 36χρονη σύζυγό του.

Με δικές του εντολές, ένας 57χρονος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού αγόραζε «κοψοχρονιά» και με τιμολόγιο μικρότερης αξίας από την τιμή τους μη εμπορεύσιμα οχήματα με σημαντικές φθορές και πολλά χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, τα έστελνε στην Ελλάδα μέσω της μεταφορικής εταιρείας ενός 65χρονου, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο 31χρονο οδηγό.

Όταν εκείνος παρέδιδε τα οχήματα, παραλάμβανε μετρητά ως μέρος της αμοιβής της μεταφορικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπα καταβάλλονταν με νόμιμους τρόπους κρύβοντας έτσι τα πραγματικά της έσοδα. Επιπλέον, ο 31χρονος παραλάμβανε και την αμοιβή του 57χρονου που αναλάμβανε την αγορά των οχημάτων στο εξωτερικό για να του τα παραδώσει.

Στη συνέχεια, ένας 58χρονος εκτελωνιστής πλαστογραφούσε τα έγγραφα εισαγωγής των οχημάτων, όπως το τιμολόγιο αγοράς και βεβαίωση ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης, ενώ στην φόρμα υπολογισμού αξιών του κάθε οχήματος ανέγραφε μειωμένο αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων μεγιστοποιώντας την εμπορική τους αξία. Από εκεί και έπειτα, αναλάμβανε ένας 50χρονος ιδιόκτητης συνεργείου οχημάτων στην Αττική να τροποποιήσει τον δείκτη με τα διανυθέντα χιλιόμετρα των οχημάτων και ένας 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου- φανοποιείου στην Καλαμάτα την επισκευή και τον «καλλωπισμό» τους!

Αμέσως μετά, ένας 40χρονος παρέδιδε τον φάκελο του οχήματος στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Συγκοινωνιών με πλαστό τιμολόγιο πώλησης, ώστε να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας. Τα περισσότερα οχήματα κατέληγαν στη μάντρα ενός 66χρονου που αναλάμβανε να τα “σπρώξει” προς πώληση, με την τιμή να έχει μεγιστοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής, κατασχέθηκαν 80 οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα, ενώ στις επιχειρήσεις του 66χρονου και του 37χρονου, βρέθηκαν άλλα οκτώ οχήματα με μειωμένα χιλιόμετρα που είχαν σκοπό να πουλήσουν. Στην επιχείρηση του 50χρονου κατασχέθηκαν μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούσε για να παρεμβαίνει ηλεκτρονικά στον εγκέφαλο των οχημάτων και να μειώνει τα χιλιόμετρα που είχαν διανύσει. Τέλος, στο σπίτι του 35χρονου και της 36χρονης κατασχέθηκε το ποσό των 17.450 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των ένδεκα εμπλεκόμενων στην υπόθεση και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της νομιμοποίησης εσόδων και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής κατά περίπτωση. Η προανάκριση συνεχίζεται, για να εξακριβωθεί αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στο κύκλωμα.


[There are no radio stations in the database]