Επιδότηση έως και 7.200 ευρώ για βάψιμο πολυκατοικιών στον δήμο Αθηναίων

17 Ιουνίου 2022

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, οι πολίτες για το «λίφτινγκ» στα κτίρια της Αθήνας που προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων, της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο αριθμός των αιτήσεων (η υποβολή θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων) άγγιζε έως και προχθές τις 75, εκ των οποίων 22 εγκρίθηκαν, ενώ υπήρξαν και περισσότερα από 120 αιτήματα για σχετικές πληροφορίες.

Από τις 22 αιτήσεις που εγκρίθηκαν (ποσό περίπου 106.000 ευρώ), οι δύο αφορούν σε μονοκατοικίες, δεκαπέντε σε πολυκατοικίες και πέντε σε διατηρητέα κτίρια.
Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» στοχεύει στην ουσία στη «μεταμόρφωση» των κτιρίων της Αθήνας, με δεδομένο ότι το 54% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Οι εργασίες

Το πρόγραμμα, το οποίο σε πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις των κτιρίων τους. Επίσης, επιδοτεί τη φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα «απελευθερώσουν» τα κτίρια από στοιχεία που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, δίνοντας χρώμα, φως και ζωή στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.
Μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

Μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών, όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις.

Μέσω πλατφόρμας

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, βασική καινοτομία του προγράμματος σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δράσεις αποτελεί η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών μέσω της πλατφόρμας e-adeies του υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν στον τομέα των ακινήτων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη μέσω της ιστοσελίδας https://prosopsi.gr/ αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν, προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (τηλ. 214-4062540).


[There are no radio stations in the database]