Τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα για τη «φωτιά» που έχουν ανάψει οι τιμές των καυσίμων

16 Ιουνίου 2022

Τα έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία τον Μάιο έχουν απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο περίπου 300 εκατ. ευρώ και άνοιξαν τον δρόμο για τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο για τη «φωτιά» που έχουν ανάψει στα νοικοκυριά οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η συνέχιση και ενίσχυση, δηλαδή μεγαλύτερα ποσά και περισσότεροι δικαιούχοι, του προγράμματος επιδότησης για τα καύσιμα (Fuel Pass). Το Fuel Pass 2 θα είναι ενισχυμένο, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση των πολιτών, ειδικά εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μια ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης πάνω από τα 12 λεπτά το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα θα έχουν τρίμηνο ορίζοντα και θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο, ενώ τα μέτρα θα «κλειδώσουν» στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο των παρεμβάσεων για τα καύσιμα που εξετάζεται περιλαμβάνει:

Fuel Pass 2. Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για άλλους τρεις μήνες, ενώ θα ανοίξει ακόμα περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται σημαντική αύξηση της επιδότησης, η οποία θα κινηθεί πάνω τα 30-50 ευρώ που προέβλεπε το Fuel Pass 1. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στα νησιά. Επίσης θα αναπροσαρμοστεί και το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά. Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, όπως δηλαδή ισχύει για το επίδομα ρεύματος των 18-600 ευρώ. Ο πρώτος γύρος του Fuel Pass έδειξε ότι 8 στους 10 δικαιούχους γύρισαν την πλάτη στην ψηφιακή κάρτα βενζίνης και στο μπόνους των 5 ευρώ και επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης των 30-50 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες πέραν των καυσίμων. Συνολικά στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 2,3 εκατ. πολίτες.

Παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Αύξηση της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών στην ακτοπλοΐα.


[There are no radio stations in the database]