Γιατί να σου δώσω λογαριασμό για το πως είναι το σώμα μου;

16 Ιουνίου 2022

Γιατί πρέπει εν έτει 2022 να δίνουμε λόγο για το πως είμαστε; Για το πως είναι το σώμα μας; Γιατί να υπάρχουν ακόμη όροι όπως: χοντρή, λεπτή, κοντή και ψιλή;

Γιατί έτσι μας έμαθαν. Πάντα ακούγαμε τύπου μην τρως ψωμί, πατατάκια, σοκολάτες, μην πίνεις κοκα – κολα παχαίνουν. Ή το πιο γνωστό «Ας τρώει θα το πάρει μπόι». Γιατί η κοινωνία μας έχει ως πρότυπο τα μοντέλα της Victoria Secret, που αν δεν το ήξερες αγαπημένη μου κυριούλα, τρέφονται τις περισσότερες μέρες του μήνα, μόνο με νερό και αέρα!

Γιατί να πεις σε μια κοπέλα να μην τρώει σοκολάτες γιατί παχαίνουν ή ένα κομμάτι πίτσα επειδή πρέπει να προσέχει μην πάρει κανά κιλό; Ας κλείσουμε τα junk food, και να πλουτίσουμε τα μανάβικα και τις λαϊκές. Όταν έχεις περιόδο δεν θέλεις να φας τα πάντα; Τότε δεν είσαι «γουρούνα»;  Μια από αυτές είμαι κι εγώ, να ξέρεις!

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως νιώθουν οι άλλοι όταν ρίχνεις το φαρμάκι σου; Σε ένοιαξε; Η απάντηση είναι όχι! Γιατί απλά θέλεις να μειώσεις κάποιον ενώ εσύ μου φοράς Νο.34 τζιν και έχεις κορμί λαμπάδα – απλά λαϊκά – Ξέρεις πόσες κοπέλες ντρέπονται να βγουν στην παραλία; Γιατί δεν έχουν το «τέλειο» σώμα που έχουμε σαν πρότυπο. Μα τι πάει να πει τέλος πάντων τέλειο σώμα; Σαν να λέμε τέλεια μακαρόνια με κιμά; Γιατί αυτά λατρεύει ο ελληνικός λαός, μαζί κι εγώ.

Και κάπως έτσι ζούμε σε μια κοινωνία που αδυνατεί να αποβάλει στερεότυπα δεκαετιών, παρ’ ότι βρισκόμαστε στο 2022.

Φοράει η γυναίκα μίνι ή το φόρεμά της είναι… πολύ ανοικτό; Ε, τότε πιθανότατα είναι «ελαφρών ηθών». Κοινώς… τα θέλει.

Ή μπορεί να είναι προκλητική διότι έχει σκοπό να «ρίξει» τους άνδρες γύρω της.

Ντύνεται η γυναίκα με τρόπο που δείχνει να αδιαφορεί για τα παραπανίσια κιλά της; Για κάποιο λόγο η κριτική σε βάρος της είναι περίπου… φυσιολογική.Και μπράβο του, μόνο που εν τη ρύμη του λόγου λέγονται πολλά σεξιστικά γιατί ακριβώς δεν έχουν φύγει τα στερεότυπα από την κοινωνία.

Το ερώτημα είναι απλό: Αν ένας άνδρας ανεβάσει φωτογραφία με το στήθος έξω θα του πουν «ρε είσαι πατέρας, βάλε μέσα το στέρνο;».

Αν ένας άνδρας βγει στο δρόμο με μαγιό, θα του πουν «μαζέψου γιατί προκαλείς τις γυναίκες;»

Αν ένας άνδρας αντιδράσει κάπως έντονα σε μια ερωτική απογοήτευση, φωνάξει, κλάψει, ουρλιάξει, κρίνει, θα του πουν «είσαι… κατίνος;»

Κι αν ένας άνδρας πάει ταξίδι μια βδομάδα μετά τη γέννηση του παιδιού του θα τον κατηγορήσουν ότι εγκαταλείπει την οικογένειά του ή θα πουν «ε, σε επαγγελματικό ταξίδι πάει;»

Αυτή είναι η διαφορά. Οι άντρες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν γιατί είναι άνδρες. Κι αυτό είναι διάκριση στην κοινωνία.

Η γυναίκα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις «ηθικές νόρμες» που επιβάλλουν κάποιοι αόρατοι νομοθέτες και κάποιες παραδόσεις που ίσχυαν πριν από 100 χρόνια.

Όμως, ο κόσμος αλλάζει, οι άνθρωποι αλλάζουν, οι κοινωνίες είναι διαφορετικές. Και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή καμιά διάκριση που έχει σχέση με το φύλο, την ηλικία, την εμφάνιση ή το τι και πώς το φοράει.

Οι γυναίκες και οι άνδρες, γενικότερα οι άνθρωποι, πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους, από την προσωπική ηθική τους, από την αξιοπρέπειά τους και όχι από το σώμα τους!.

Οσο θα μπαίνουν άλλα κριτήρια στο πώς κρίνουμε τους άλλους τόσο θα έχουμε φαινόμενα ακραίας πατριαρχίας.

Τόσο θα έχουμε συζύγους και συντρόφους που δολοφονούν τις γυναίκες τους γιατί «τις ζήλευαν αλλά τις αγαπούσαν».

Τόσο θα υποβαθμίζουμε τις γυναίκες στους χώρους εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι ή στην πολιτική.

Βεβαίως, δεν είναι στα social media ο καθρέπτης της κοινωνίας, κι ευτυχώς.

Πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που θα λένε: «Κάντε ό,τι θέλετε κορίτσια, γιατί έτσι γουστάρετε».

Αν δεν ξέρεις από ιστορία να σου θυμίσω ότι την δεκαετία του 1950 η Marilyn Monroe, η γυναίκα με τις καμπύλες και τα μπούτια ήταν σύμβολο του σεξ!

Εάν ρωτήσουμε 10 άντρες διαφορετικής ηλικίας και τους πούμε: «Ποια είναι η τέλεια γυναίκα για σένα» Πόσοι θα μας πούνε για την εσωτερική και πόσοι για την εξωτερική ομορφιά;

Και μην μου αναφέρεις για λόγους υγείας γιατί δεν θα το δεχτώ. Ένας άνθρωπος που έχει προβλήματα υγείας θα προσέχει από μόνος του τον εαυτό του, αυτός όμως που απλά του αρέσει το φαγητό, θα πρέπει να του απαγορεύσεις τα πάντα για έχει σώμα μοντέλου; Πίστεψε με ναι!

Έχω ακούσει μανάδες, γιαγιάδες, θείες, ξαδέρφες, φίλες απ΄όλα έχει ο μπαξές που λένε  , «μην φας άλλο δες πως έχεις γίνει», «μην τρως ψωμί θα κάνεις κυτταρίτιδα», «εάν χάσεις λίγα κιλά ακόμη θα είσαι κουκλάρα». «Είναι δικό μου το σώμα και κάνω ό,τι θέλω εγώ» η πιο ωραία απάντηση είναι αυτή!

Καλύτερα να κοιτάμε την δικιά μας καμπούρα και όχι του άλλου! Όσα κιλά κι αν είμαστε, όσο ύψος κι αν έχουμε είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό γεννηθήκαμε, στον ίδιο πλανήτη μεγαλώσαμε. δεν έχεις κάτι λιγότερο ούτε περισσότερο από τον συνάνθρωπο σου. Την επόμενη φορά που θα προσβάλλεις κάποιον για το σώμα του, ρίξε μια ματιά στον καθρέπτη…

Αγαπητέ αναγνώστη, να αγαπάς το σώμα σου, να λατρεύεις τον εαυτό σου, είσαι 10χ καλύτερος από τον διπλανό σου, όπως και να είσαι, είσαι εσύ! Αυτό το αλλάζεις μόνο αν το θέλεις εσύ. Α και να θυμάσαι, να σε αγαπάς !

Της Έφη Φουκαράκη


[There are no radio stations in the database]