ΛΑΡΚΟ: Αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Παφίλη για την τροπολογία – «Είστε υπάλληλοι των πολυεθνικών»
15 Ιουνίου 2022
Τσακωμός προέκυψε στην βουλής ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στη συζήτηση της τροπολογίας για την ΛΑΡΚΟ.
«Είναι αυτή η κυβέρνηση που έδωσε 53 εκατομμύρια ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε δώσει στο παρελθόν», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας νωρίτερα σε παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει πως η ΛΑΡΚΟ ξεπουλιέται και απαξιώνονται δυνατότητές της προκειμένου να κάνει η κυβέρνηση τη χάρη και να μη «χτυπήσει» τεράστια μονοπώλια του κλάδου.
Σταϊκούρας: Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έχει δώσει τόσα για την ΛΑΡΚΟ
Κατά την σχετική αντιπαράθεση στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «από τα 53 εκατομμύρια ευρώ, το σημαντικότερο κομμάτι πήγε στη ΔΕΗ, για να μείνει ανοικτή η εταιρεία που θα έκλεινε το 2020 και ένα κομμάτι πήγε στους εργαζόμενους για αμοιβές. Έχω πάει ουκ ολίγες φορές στη ΛΑΡΚΟ. Έχω πάει σε γενικές τους συνελεύσεις και δεν έχω αλλάξει άποψη. Επί μία δεκαετία – μπορείτε να ρωτήσετε τους εκπροσώπους σας – δεν έχω αλλάξει άποψη. Η άποψή μου για το παρόν και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ είναι δεδομένη και, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται επί δέκα χρόνια. Εάν είναι τόσο καλά τα πράγματα στη ΛΑΡΚΟ, εικάζω ότι σε λίγες εβδομάδες από τώρα θα υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι δημόσιος διαγωνισμός. Αφού μιλάμε για ξεπούλημα, λογικά θα έρθουν πάρα πολλοί επενδυτές. Άρα, δικαιώνεστε ότι πράγματι υπάρχει ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο αξίζει πάρα πολύ. Να δούμε όμως, πόσοι θα είναι οι επενδυτές. Να δούμε. Και τότε θα δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ. Εύχομαι ειλικρινά να είναι πολλοί. Αν όμως δεν είναι πολλοί, μάλλον αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και χρειάζονται πολλά κεφάλαια».
Το ΚΚΕ μέσω και του Θανάση Παφίλη έχει ευθύνες στην κυβέρνηση (για το γεγονός ότι «έχουν σβήσει δύο καμίνια» της ΛΑΡΚΟ, μιλώντας για σταδιακή απαξίωση σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που μπορεί να είναι άκρως σημαντική για τη βιομηχανία της χώρας μας.
«Πράγματι λειτουργεί ένα» απάντησε ο υπουργός. «Για ποιους λόγους όμως λειτουργεί ένα; Διότι το δεύτερο που θα λειτουργούσε, λόγω έλλειψης μεταλλεύματος από τον Μάρτιο στα μεταλλεία της Εύβοιας, δεν στέλνει μετάλλευμα στο εργοστάσιο. Το ξέρουν οι εργαζόμενοι. Δεν στέλνουν μετάλλευμα από την Εύβοια, γιατί χρειάζονται επενδύσεις εκεί και πραγματικά ορθώς κανένας δεν παίρνει την ευθύνη, γιατί υπάρχει επικινδυνότητα. ‘Αρα, λειτουργεί με ένα καμίνι για λόγους που ξέρουν και οι εργαζόμενοι και είναι συμφωνημένο με τους εργαζόμενους, κύριε Παφίλη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το σύνολο των ταμειακών εκροών, από την έναρξη της ταμειακής διαχείρισης, της ειδικής διαχείρισης, είναι 226 εκατομμύρια ευρώ. ‘Ακουσα για κάτι τιμές πώλησης οι οποίες προφανώς ισχύουν χρηματιστηριακά, αλλά δεν μπορούν να γίνουν συναλλαγές σε αυτά τα ύψη. ‘Ακουσα εδώ 40.000, 50.000, 60.000, 100.000. Το κόστος παραγωγής είναι 27.000 ευρώ τον τόνο και η πώληση ήταν τον Μάιο, 24.114 ευρώ τον τόνο».
«Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα μονοπωλίων που δε θέλουν έναν παραπάνω ανταγωνιστή»
Νωρίτερα το ΚΚΕ και ο Θανάσης Παφίλης είχαν καταγγείλει σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ για την ικανοποίηση των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων ώστε να μην χτυπηθούν στον ανταγωνισμό, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Οι εργαζόμενοι, διαχρονικά, ομόφωνα και όχι μόνο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αλλά και από τις ομοσπονδίες, από παντού, σε ημερίδες, παρουσιάσεις, επιστήμονες, τι έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια; Υποστήριζαν ότι υπάρχει, η μόνη λύση, παραγωγική, και για τη χώρα και για τους εργαζόμενους και για τους πάντες – και αυτή είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, είναι η δημιουργία εργοστασίου ανοξείδωτου χάλυβα», είπε ο Θανάσης Παφίλης και συνέχισε:
«Γιατί, λοιπόν, δεν έγινε η καθετοποίηση όλα αυτά τα χρόνια; Ερώτημα δύσκολο, ε; Απλό είναι το ερώτημα. Γιατί τα μονοπώλια του κλάδου παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα – και να ονοματίσω: ThyssenKrupp, Le Nickel – που ήταν οι βασικοί πελάτες, δεν ήθελαν έναν παραπάνω ανταγωνιστή. Γιατί αν γινόταν εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα, θα υπήρχε ένας ανταγωνιστής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Αν η ΛΑΡΚΟ έκανε εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα, θα ήταν πιο ανταγωνιστική, 25% παρακάτω θα ήταν το κόστος. Γιατί θα ήταν το κόστος 25% παρακάτω; Γιατί είχε δικά της μεταλλεύματα και το 90% των μεταλλευμάτων όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Να, λοιπόν, ωμά και ρουμελιώτικα – θα πω – ποια συμφέροντα εξυπηρετήσατε. Είσαστε υπάλληλοι των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και γι’ αυτό δεν τα κάνατε όλα αυτά. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούσατε και εξυπηρετείτε και σήμερα, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι την ίδια ώρα που δίνονται δισεκατομμύρια στους ιδιώτες, δεν δίνονταν χρήματα για τη ΛΑΡΚΟ, για εκσυγχρονισμό, για ανάπτυξη. «Πού φτάσατε; Κλείσατε ένα καμίνι και έχει παγώσει το μέταλλο μέσα στο καμίνι και για να ξεκινήσει θέλει ένα χρόνο. Τι μας λέτε για αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ; Μέχρι εκεί φτάσατε!», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ επίσης καταγγέλλει πως δίνονται αποζημιώσεις ψίχουλα στους εργαζόμενους προκειμένου να δεχτούν το κλείσιμο, με την «ελπίδα» να τους πάρει η νέα εταιρεία στην οποία θα «ξεπουληθεί» η επιχείρηση.
Κάνει λόγο για σπουδαία μεταλλεύματα στην περιοχή (σιδηρονικέλιο, κοβάλτιο) τα οποία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ειδικά μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου παγκοσμίως έχουν φτάσει στα ύψη.
Ο Θανάσης Παφίλης αφού παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι η εταιρεία οδηγήθηκε συνειδητά στην απαξίωση. «Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση; Εσείς δεν ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος την οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ σε αυτά τα χάλια που λέτε;», είπε ο Θ. Παφίλης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αλλά και στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης που τώρα έχουν βγει τάχα στα κεραμίδια. Επεσήμανε δε πως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για «στρατηγικό επενδυτή» στη ΛΑΡΚΟ.