Ταγίπ Ερντογάν: Η εμμονή με Ελλάδα και Μητσοτάκη και ο απώτερος στόχος του

14 Ιουνίου 2022

Οι προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας έχουν γίνει πλέον… ρουτίνα, καθώς καθημερινά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύουν τα “πυρά” τους κατά της χώρας μας, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέχρι πρότινος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ήταν τα πρόσωπα που έκαναν συχνές αναφορές στην Ελλάδα, με ανιστόρητες αιτιάσεις -μεταξύ άλλων- για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν οι ληστές τα δικαιώματα μας!

Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα, στο “παιχνίδι” των προκλήσεων έχει μπει και ο ίδιος ο Ερντογάν, καθώς από τις ομιλίες του δεν λείπουν σχεδόν ποτέ οι λέξεις “Ελλάδα” και “Κυριάκος Μητσοτάκης”. Και όταν λείπουν… υπονοοούνται. Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ο “σουλτάνος” βλέπει ότι τα ποσοστά του συνεχίζουν να… κατρακυλούν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει τη δημοτικότητα του. 

Σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα καταγράφεται εμφανώς αποδυναμωμένος, καθώς και οι δύο προβλέπουν πως ο Ερντογάν θα χάσει και στον πρώτο, αλλά και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 από οποιονδήποτε αντίπαλο κατέβει απέναντί του.

Θα έχανε από… οποιονδήποτε

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, ο Ερντογάν υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και ηττάται στον δεύτερο γύρο.

Έτσι στο δεύτερο γύρο, ο νυν πρόεδρος θα συγκέντρωνε μόνο 36,4% απέναντι στον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που θα συγκέντρωνε 50,3%.

Θα αποσπούσε ποσοστό 39,4% έναντι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα λάμβανε 46,7%.

Απέναντι στην αρχηγό του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία θα συγκέντρωνε 43,2% ο Ερντογάν θα λάμβανε μόνο 40,9% και έναντι του Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου που θα έπαιρνε 42,7%, ο Ερντογάν θα συγκέντρωνε μόνο 40,5%.

Λύση για την οικονομία “η αντιπολίτευση”

Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίζει και η δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Γιαζιτζί.

Αν υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν θα ήταν ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, στον πρώτο γύρο θα έπαιρνε 44,7% και ο Ερντογάν 41,2%. Στο δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε 52,6%, ενώ ο Ερντογάν 47,4%, ανεξάρτητα αν οι εκλογές γίνονταν πρόωρα ή στην ώρα τους.

Στην ίδια έρευνα σε ερώτηση «Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας», το 51,6% απάντησε «η συμμαχία της αντιπολίτευσης», ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε μόνο 48,4%.

Για το αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα, το 55,3% απάντησε «Ναι», και το 44,7% απάντησε «Όχι».


[There are no radio stations in the database]