Ιρλανδία: Tα σχέδια της Βρετανίας ουσιαστικά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

14 Ιουνίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Βρετανία για να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να λύσει τα θέματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Βρετανία ότι θα είναι “πολύ σοβαρή” μια μονομερής παραβίαση από το Λονδίνο των εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

“Η μονομερής παραβίαση του Πρωτοκόλλου είναι πολύ σοβαρή — μια διεθνής συμφωνία που επικυρώθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό”, έγραψε ο Μάρτιν στο Twitter. “Εστιάζει στο θέμα της εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία που παρουσιάστηκε από τη Βρετανία τη Δευτέρα για να παρακάμψει πολλούς εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κανείς εκτός από το Λονδίνο δεν πιστεύει κάτι διαφορετικό.

“Είναι ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Δεν έχω συναντήσει κανέναν εκτός της βρετανικής κυβέρνησης που να πιστεύει ότι δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν σκόπιμα δεν εφαρμόζεις μια διεθνή συνθήκη”, δήλωσε ο Κόβενι στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Ο Κόβενι πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος καλός λόγος για την ενέργεια αυτή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Βρετανία για να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να λύσει τα θέματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των κανόνων.


[There are no radio stations in the database]