Εγκαίνια αυθεντικών κειμηλίων στο Πολεμικό Μουσείο

10 Ιουνίου 2022

Σε μία συγκινητική βραδιά πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 στο Πολεμικό Μουσείο τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων με τίτλο: «Σέρνω τουφέκια στην ποδιά και βόλια στις μπαλάσκες».

Πρόκειται για αντικείμενα από την προσωπική Συλλογή του Σπύρου Κατσίρα απο την Καλαμάτα, η οποία καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 ως το 1850 και περιλαμβάνει: Γιαταγάνια, μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης. Καριοφίλια, που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες. Σπάνιος οπλισμός, για παράδειγμα μία μαγκούρα- όπλο, μία μαγκούρα- σπαθί, δυσεύρετα στη χώρα μας, καθώς και κλειδιά- όπλα. Απλά, αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση των πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τα όπλα τους. 

Κειμήλια που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα και… «συνομιλούν» με τα ανεκτίμητα κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου. Παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση, που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων. 

Παράλληλα παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ηλία Περγαντή από τη Σπάρτη, που αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 με τη συμμετοχή αναβιωτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος. Τον λόγο πήραν ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου και η Διδάκτωρ Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Λιακάκη. 

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλης. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι απο τον στρατιωτικό χώρο, μέλη Μεσσηνιακών Συλλόγων και πλήθος φίλων. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 και είναι καθημερινά επισκέψιμη από τις 09.00 έως τις 19.00 με ελεύθερη είσοδο.

Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά στην  ιστορία και την παράδοσή μας από τον Σπύρο ο οποίος  έχει σκοπό να μεταλαμπαδεύσει το ένδοξο παρελθόν  του έθνους μας  στις επόμενες γενιές έτσι ώστε να μείνει ζωντανή στο χρόνο. Ο Σπύρος Κατσίρας κατάγεται από την Καλαμάτα και έχει ιδρύσει το 2010  τον σύλλογο «Ελληνομνήμονες». Έχει συμμετάσχει ο ίδιος μαζί με μέλη του συλλόγου σε αρκετές εκδηλώσεις και τηλεοπτικές παραγωγές με ιστορικό περιεχόμενο .

Ο Χρήστος Λαρισσαίος, ήταν εκεί και με την πολύτιμη βοήθεια του, μας γέμισε με πλούσιο υλικό από την έκθεση που θα δείτε παρακάτω στην συλλογή:

Πηγή φωτογραφιών Χρήστος Λαρισσαίος


[There are no radio stations in the database]