Σχέδιο «θερμοστάτης»: «Bonus» σε νοικοκυριά και Δημόσιο για την εξοικονόμηση ρεύματος

8 Ιουνίου 2022

Το σχέδιο περιλαμβάνει «κόφτη» στα κλιματιστικά αλλά και περιορισμό κατανάλωσης στον οδικό φωτισμό – Με σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών η διαπίστωση της εξοικονόμησης ενέργειας – Ποια κίνητρα εξετάζεται να δοθούν σε δημόσιο και ιδιώτες

Κίνητρα προς τους ιδιώτες και το Δημόσιο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για ενεργειακή οικονομία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το σχέδιο «θερμοστάτης», που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ertnews.gr σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Το υπουργείο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.


[There are no radio stations in the database]