Ουκρανία: Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, που επανακτά εδάφη στο Λουχάνσκ – οργή από Μόσχα, χτυπά ξανά το Κίεβο

6 Ιουνίου 2022

Βρετανικά και ισπανικά όπλα ενισχύουν τις ουκρανικές δυνάμεις – Την απώλεια ενός ακόμα κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή μετράει η Μόσχα

Βρετανία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ισχυρή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, την ώρα που το ανατολικό μέτωπο «παίρνει φωτιά», καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να απωθούν τη ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ του Λουχάνσκ και να επανακτούν εδάφη. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας καθάρισαν το μισό Σεβεροντονέτσκ από τα ρωσικά στρατεύματα που υπήρχαν εκεί, η μισή πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υπερασπιστών μας» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ Σεργκίι Γκαϊντάι.

Η Μόσχα δείχνει εκνευρισμένη από την στήριξη που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πλήξουν νέους στόχους εάν Ευρώπη και ΗΠΑ προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Προς επίρρωση αυτής της προειδοποίησης ο ρωσικός στρατός χτύπησε τα ξημερώματα της Κυριακής στόχους μέχρι και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε από την Κασπία Θάλασσα κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν φτάσει από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και βρίσκονταν σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο.

Πάντως η Μόσχα μετράει την απώλεια ενός ακόμα κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή, του υποστράτηγου Ρόμαν Κουτούζοφ, ο οποίος σκοτώθηκε στο χωριό Μικολάιφ στο Λουχάνσκ. Ο Κουτούζοφ είναι ο τέταρτος στρατηγός του Πούτιν που σκοτώνεται από την αρχή της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου και σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός τέτοιων απωλειών, οφείλεται στο ότι η πολεμική επιχείρηση της Μόσχας δεν εξελίσσεται καλά και οι ανώτεροι αξιωματικοί αναγκάζονται να πηγαίνουν πιο συχνά επί τόπου στο πεδίο της μάχης για να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ συνήθως παραμένουν στα μετόπισθεν.

Βρετανικά και ισπανικά όπλα στο Κίεβο

Την πεποίθησή του ότι αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει την υποστήριξή της, τότε η Ουκρανία μπορεί να νικήσει στον πόλεμο, εξέφρασε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, την ώρα που το Λονδίνο ανακοίνωνε ότι η χώρα του, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, θα προμηθεύσει το Κίεβο με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, όπως έχει δηλώσει ότι κάνει και η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Ουάλας, «η τακτική της Ρωσίας αλλάζει και η υποστήριξή μας πρέπει να αλλάξει επίσης» και σημείωσε ότι τα νέα αυτά όπλα θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να προστατεύονται καλύτερα «από τη βάρβαρη καταφυγή σε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας που οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν για να ισοπεδώσουν ολόκληρες πόλεις».

Νωρίτερα την Κυριακή η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Shorad Aspide και τεθωρακισμένα Leopard, ενώ θα προσφέρει και εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό για τον χειρισμό των τεθωρακισμένων αυτών.


[There are no radio stations in the database]