Πάτρα: 16χρονη νοσηλεύεται με σύφιλη    

3 Ιουνίου 2022

Πρόκειται για 16χρονη τρόφιμο σε προνοιακό ίδρυμα,  η οποία κατά διαστήματα «δραπετεύε» από το ίδρυμα.

Κινητοποιήθηκε η αστυνομία για τον εντοπισμό της και σε ιατρικό έλεγχο που υποβλήθηκε με εντολή της διοίκησης του ιδρύματος , προτού επιστρέψει σε αυτό, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από σύφιλη. Άμεσα ενημερώθηκε νοσοκομείο της Πάτρας για τη διακομιδή και τη νοσηλεία της, προκειμένου να λάβει το απαραίτητο θεραπευτικό σχήμα, ενώ νοσηλεύεται σε απομόνωση προκειμένου να μη μεταδώσει την ασθένεια.

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από την ωχρά σπειροχαίτη. Είναι χρόνια ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Η σύφιλη παρουσιάζεται με παγκόσμια διασπορά και συνήθως προσβάλλει νέους ενήλικες 20-30 ετών, άνδρες περισσότερο από γυναίκες. Στην Ελλάδα θεωρείται σπάνιο νόσημα, αλλά η έξαρση της ασθένειας παγκοσμίως, πιστεύεται ότι θα επηρεάσει τη συχνότητά της και μέσα στα ελληνικά σύνορα.

Η σύφιλη μεταδίδεται με άμεση επαφή, με τις βλάβες του δέρματος ή των βλεννογόνων και τις εκκρίσεις (σίελος, σπέρμα, κολπικά υγρά) μολυσμένου ατόμου, κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος ή του βλεννογόνου του υγιούς ατόμου.

Αν η σύφιλη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, είναι εύκολο να θεραπευτεί. Η προτιμώμενη θεραπεία σε όλα τα στάδια είναι η πενικιλίνη, ένα αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει τον οργανισμό που προκαλεί τη σύφιλη. Αν ο ασθενής ωστόσο είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη, τότε υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλου αντιβιοτικού.

Συμπτώματα
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου χωρίζεται σε:

Σύφιλη πρώτου σταδίου

Τα πρώτα συμπτώματα είναι όπως αναφέρθηκε ανώδυνα έλκη. Η πληγή εμφανίζεται στο σημείο που έγινε η επαφή με το μολυσμένο άτομο, συνήθως στα γεννητικά όργανα, τη γλώσσα και αλλού. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις εβδομάδες μετά την επαφή (τόσος είναι περίπου ο χρόνος επώασης). Η πληγή κλείνει μέσα σε έξι εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Προσοχή όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η σύφιλη θεραπεύτηκε.

Σύφιλη δεύτερου σταδίου

Λίγες εβδομάδες αφού κλείσει το έλκος του πρώτου σταδίου εμφανίζεται εξάνθημα στο δέρμα, στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό. Μπορεί ο ασθενής να νιώθει γενικά άρρωστος με πυρετό, μυαλγίες κλπ.. Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου μπορεί να διαρκούν από λίγες εβδομάδες μέχρι και ένα χρόνο.

Σύφιλη τρίτου σταδίου


Αν δεν θεραπευτεί, η σύφιλη εξελίσσεται παραπέρα στο τρίτο στάδιο που διαρκεί χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι ασυμπτωματικό (ασυμπτωματική σύφιλη), χωρίς δηλαδή συμπτώματα.

Σύφιλη τετάρτου σταδίου
Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς θα εμφανίσουν σύφιλη τετάρτου σταδίου, τη λεγόμενη νευροσύφιλη. Στο στάδιο αυτό προσβάλεται ο εγκέφαλος, τα νεύρα, τα μάτια, η καρδιά, το ήπαρ, τα οστά κ.α..

Άλλα συμπτώματα είναι αλωπεκία (τριχόπτωση), αρθροπάθεια / αρθρίτιδα, διόγκωση στους λεμφαδένες κ.α.


[There are no radio stations in the database]