Όλα όσα κερδίζεις κόβοντας το κάπνισμα

1 Ιουνίου 2022

Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσουμε το κάπνισμα. Οσο πιο γρήγορα τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητές να νοσήσουμε από διάφορες ασθένειες, αλλά και θα νιώσουμε καλύτερα.

Υπάρχουν τρεις πλευρές να δει κανείς το όρο «κάπνισμα».

Ο ένας είναι να είσαι από την πλευρά αυτού που ποτέ του δεν κάπνισε. Γι’ αυτόν συνήθως το τσιγάρο είναι από τις χειρότερες συνήθειες.   Οχι μόνο γιατί βλάπτει την υγεία, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά ενοχλητικό: μυρίζει άσχημα, ο καπνός μπορεί να του φέρνει πονοκέφαλο, ναυτία, κ.λπ.

Από την άλλη είναι η πλευρά του καπνιστή. Aυτός σχεδόν παραβλέπει τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία του.                     Tο τσιγάρο για τον καπνιστή είναι απαραίτητος σύντροφος, μεγάλη απόλαυση, προϋπόθεση για να ξεκινήσει και να τελειώσει καλά η μέρα.

Φυσικά υπάρχει και η οπτική γωνία των ανθρώπων που κάπνιζαν επί χρόνια, μέχρι που αποφάσισαν να το κόψουν. Αυτοί συνήθως λαμβάνουν υπόψη τους τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και γνωρίζουν πώς είναι η ζωή με και χωρίς τσιγάρο.

Aπό όποια πλευρά και αν είστε και από όποια οπτική γωνία και αν το βλέπετε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κερδίζετε επειδή δεν καπνίζετε, τι θα κερδίσετε αν το κόψετε και τι κερδίσατε επειδή το κόψατε.

Γιατί να κόψεις το κάπνισμα

* Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων πολλές είναι επιβλαβείς.

* Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνοντας και 1,2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

* Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

* Εχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.

* Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

* Η οστική πυκνότητα των καπνιστών τείνει να είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών.

* Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση, μειώνει μέχρι και κατά 50% τη γυναικεία γονιμότητα και σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση (κατά 2-3 χρόνια) της εμμηνόπαυσης.

* Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Οι καπνιστές τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μη καπνιστές, ενώ επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσουν οι ασθενείς από κάποια ασθένεια.

* Το κάπνισμα της μητέρας κατά την προγεννητική περίοδο συσχετίζεται με το χαμηλό βάρος γέννησης των βρεφών και με την εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης στην εφηβική ηλικία, ενώ αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κατά την ενήλικη ζωή.

Τι κερδίζεις αν σταματήσεις να καπνίζεις

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο μεγάλα δώρα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Εχει άμεσα και ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Μέσα σε 20 λεπτά μετά το άναμμα του τελευταίου σας τσιγάρου, ξεκινά στον οργανισμό σας μια διαδικασία αλλαγών η οποία συνεχίζεται για χρόνια.

* Βελτιώνεται αμέσως η λειτουργικότητα των αγγείων.

* Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός επανέρχονται στο φυσιολογικό.

* Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.

* Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

* Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

* Η πνευμονική λειτουργία αρχίζει να βελτιώνεται και θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια.

* Σε 1-9 μήνες περίπου ο βήχας και το αίσθημα δύσπνοιας μειώνονται.

* Ελαττώνεται η «κακή» LDL χοληστερίνη και αυξάνεται η «καλή» HDL.

* Οι χρόνιοι καπνιστές κερδίζουν με τη διακοπή του καπνίσματος 3 χρόνια ζωής.

* Ακόμα και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από νόσο που σχετίζεται με αυτό.

* Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε έναν υπερτασικό που θα σταματήσει το κάπνισμα μειώνεται στο 40%.

* Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης μειώνεται κατά 50%.

* Σε 10 χρόνια περίπου ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

* Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά 50% μικρότερος από αυτόν του καπνιστή.

* Ο κίνδυνος για καρκίνο των νεφρών, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος μειώνεται σημαντικά.

* Σε 15 χρόνια περίπου ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου εξισώνεται με αυτόν των μη καπνιστών.

* Τα οφέλη για την υγεία στους καπνιστές με διαβήτη που προχωρούν σε διακοπή εμφανίζονται άμεσα και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

* Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ανικανότητας, αυξάνει τη γονιμότητα στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων, μειώνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με χαμηλό βάρος και μειώνει τον κίνδυνο αποβολών.

* Επιλέγοντας τη διακοπή του καπνίσματος συμβάλλετε σημαντικά στην προστασία της υγείας της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων σας, προστατεύοντάς τους από τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Μια απόφαση είναι και είναι η πιο σημαντική για την ζωή μας.


[There are no radio stations in the database]