Εξωγήινοι, καρκίνος και brain-net: Κορυφαίος φυσικός «προφητεύει» το μέλλον της ανθρωπότητας

1 Ιουνίου 2022

Πώς θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας; Ο διάσημος φυσικός Μίτσιου Κάκου έβγαλε την… κρυστάλλινη σφαίρα του και με όπλο τις γνώσεις και την παρατήρηση προέβλεψε τις κοσμογονικές αλλαγές που είναι πιθανό να γίνουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ο Κάκου, Αμερικάνος με ιαπωνική καταγωγή, θεωρείται κορυφαίος στο πεδίο του και διδάσκει θεωρητική φυσική. Έχει γράψει πολλά βιβλία και συμμετέχει σε επιστημονικά ντοκιμαντέρ.

Μια χρυσή εποχή διαστημικής εξερεύνησης

Ο Κάκου τονίζει ότι ο άνθρωπος θα χρειαστεί να γίνει ένα «πολυπλανητικό» ον. «Είναι κάτι που είχα συζητήσει με τον συνάδελφο μου Κάρλ Σέιγκαν. Μου έλεγε ότι η Γη βρίσκεται στο σταυροδρόμι αστεροειδών, κομητών και μετεωριτών. Είναι αναπόφευκτο ότι θα συγκρουστεί με ένα από αυτά τα σώματα, όπως συνέβη την εποχή των δεινοσαύρων 65εκατ. χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πολιτική ασφαλείας. Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν ένα είδος που ζει τουλάχιστον σε δύο πλανήτες, όπως μου είπε ο Σέιγκαν. Αν δούμε την ιστορία μας, την ιστορία που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας ίσως να εκκρεμεί και για εμάς ένα ένταλμα θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι το πεπρωμένο μας είναι το διάστημα» τονίζει και προσθέτει:

«Δεν πιστεύω βέβαια ότι το να μετακομίσουμε άμεσα όλοι στον Άρη ή στον Εγγύτατο Κενταύρου b θα είναι αναγκαίο, ούτε καν εφικτό. Το τεράστιο κόστος θα αναγκάσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν λύσεις πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Πάντως η γνώση για να κάνουμε τέτοια ταξίδια ήδη υπάρχει, είναι καθαρά θέμα απόφασης. Είναι τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί και πλέον είναι θέμα μηχανικής. Αποτελεί ζήτημα πολιτικής θέλησης και οικονομικών. Όμως δεν υπάρχει νόμος της φυσικής που σε αποτρέπει. Ήδη σε 20 χρόνια θα μπορούμε να στείλουμε ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο με ένα τσιπ σε μέγεθος γραμματοσήμου στον Εγγύτατο Κενταύρου b, έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, και να μάθουμε για τις συνθήκες εκεί. Αν δοθούν τα χρήματα και υπάρχει η θέληση από τις κυβερνήσεις τότε θα προχωρήσουμε σε μια χρυσή εποχή της διαστημικής εξερεύνησης».

Ο δρ. Κάκου αναφέρεται και στον εποικισμό του Άρη και το πώς θα δημιουργηθούν εκεί οι δομές που θα φιλοξενήσουν ανθρώπους. «Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα αυτοαναπαραγόμενα ρομπότ που μπορούν να φτιάξουν αντίγραφα του εαυτού τους χρησιμοποιώντας ορυκτά του Άρη. Με ένα τέτοιο ρομπότ παράγεις δύο, μετά τέσσερα και ούτω καθεξής μέχρι που έχεις έναν στρατό ο οποίος μπορεί να χτίσει πόλεις. Αυτό προϋποθέτει μια μεγάλη επένδυση πάνω σε αυτό τον τομέα» αναφέρει.

Άνθρωπος και υπολογιστές σε πλήρη αρμονία

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται τεράστιες προσπάθειες να βελτιωθεί το ανθρώπινο σώμα. Ο Κάκου αναφέρει ως παράδειγμα τον φίλο και συνάδελφο του Στίβεν Χόκιν. Ο Βρετανός επιστήμονας παρέμεινε ενεργός έως το τέλος της ζωής του χάρη στην τεχνολογία. «Ο Στίβεν Χόκιν είχε ένα τσιπ που επικοινωνούσε με τον εγκέφαλο του και έναν υπολογιστή. Ουσιαστικά πληκτρολογούσε τηλεπαθητικά. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει σε αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας. Πλέον ουσιαστικά θα μπορούμε να έχουμε τηλεπάθεια. Είναι μάλλον θέμα χρόνου να ενσωματωθούν οι υπολογιστές στον άνθρωπο. Να υπάρξει ένα είδος διαδικτυακού φακού επαφής τον οποίο θα φοράς και θα έχεις κάθε στιγμή τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Θα ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και θα συνδέεσαι. Θα έχουμε γνώση χωρίς όριο και θα επικοινωνούμε τηλεπαθητικά. Θα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι και να το στείλουμε διαδικτυακά. Θα μπορούμε ακόμα και να καταγράφουμε σκέψεις. Μπαίνουμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο θα γίνει εγκεφαλοδίκτυο (brain-net)», τονίζει φέρνοντας στο μυαλό επεισόδια της σειράς «Black Mirror».

Ο καρκίνος θα γίνει ένα κοινό κρυολόγημα

Ο δρ. Κάκου (φωτό) πιστεύει ότι τεράστια άλματα, τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή μας, θα γίνουν και στην ιατρική. Θεωρεί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να νικήσουμε μια για πάντα τον καρκίνο και να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ιατρική επιστήμη. «Έχουμε μπει πλέον στο μοριακό επίπεδο εξέλιξης. Η συνεργασία βιοτεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Θα διαθέτουμε μια μαγική σφαίρα κατά του καρκίνου χρησιμοποιώντας νανοϊατρική. Μέσω νανοτεχνολογίας ξεχωριστά μόρια μέσα στα κύτταρα θα στοχοποιούν τον καρκίνο. Η ανάλυση του αίματος σου και των σωματικών σου υγρών θα εντοπίζει ακόμα και λίγες εκατοντάδες καρκινικά κύτταρα και θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοντωθούν χρόνια πριν γίνουν όγκος. Μια μέρα η τουαλέτα σου θα κάνει αυτή την ανάλυση και θα σε προειδοποιεί “σε δέκα χρόνια θα έχεις καρκίνο, κάνε κάτι γι’ αυτό”. Η λέξη όγκος θα εξαφανιστεί, ο καρκίνος θα γίνει σαν έναν κοινό κρυολόγημα. Ζούμε με αυτό και ουσιαστικά δεν σκοτώνει κανέναν. Οι απόγονοι μας θα αναρωτιούνται γιατί φοβόμασταν τον καρκίνο τόσο πολύ» αναφέρει.

Επαφή με εξωγήινη τεχνολογία

Ο Μίτσιου Κάκου αναφέρεται φυσικά και στο θέμα που εξιτάρει τη φαντασία του ανθρώπινου είδους, την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Θεωρεί ότι δεν θα αργήσει πολύ η επιβεβαίωση.

«Προσωπικά νιώθω ότι μέσα σε αυτόν τον αιώνα θα έρθουμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό ακούγονταν τα ραδιοσήματα από τις επικοινωνίες. Το να μιλήσουμε μαζί τους όμως θα είναι δύσκολο καθώς πιθανότατα θα βρίσκονται δεκάδες έτη φωτός μακριά. Πρέπει να καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα τους και να κατανοήσουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται ο πολιτισμός τους. Να καταλάβουμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Είναι επεκτατικοί και επιθετικοί ή είναι ειρηνικοί; Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να προσγειωθούν στο γκαζόν του Λευκού Οίκου και να ανακοινώσουν την άφιξη τους. Για έναν τέτοιο πολιτισμό θα είμαστε σαν τα ζώα του δάσος και θα αξίζει να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Πάντως θεωρώ ότι είμαστε αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουμε τις συνέπειες μια τέτοιας αποκάλυψης. Θα είναι το μεγαλύτερο σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία αν βρούμε πειστικά στοιχεία για την ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού στον γαλαξία μας.

Δεν πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί μας είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Φαίνεται πάντως ότι έχουν πολλά στοιχεία που ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιήσει. Νομίζω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα μας λέει. Αυτά όμως που έχουμε δει είναι τεχνολογίες τις οποίες δεν διαθέτουμε. Σκάφη που κάνουν ζιγκ-ζαγκ, πέφτουν 70.000 πόδια σε δευτερόλεπτα, πιάνουν τεράστια ταχύτητες και κάποιες φορές κινούνται υποβρυχίως. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά με τις γνώσεις που διαθέτουμε. Επίσης δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά τα αντικείμενα με δεδομένο ότι ξεπερνούν κάθε δική μας τεχνολογική ικανότητα».


[There are no radio stations in the database]