Δασοφύλακες προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που σαρώνει το Νιου Μέξικο  

31 Μαΐου 2022

Δύο πυρκαγιές που ενώθηκαν στη μεγαλύτερη δασική φωτιά στην ιστορία της πολιτείας του Νιου Μέξικο προκλήθηκαν από ελεγχόμενες καύσεις που πραγματοποίησε η δασοφυλακή για να προλάβει μεγάλες πυρκαγιές, διαπίστωσε έρευνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το πόρισμα ρίχνει στην αμερικανική Υπηρεσία Δασών την ευθύνη για μια φυσική καταστροφή που έχει σαρώσει μέχρι στιγμής 1,3 εκατομμύρια στρέμματα κωνοφόρων και έχει κάνει στάχτη τουλάχιστον 330 κατοικίες.

Περίπου 3.000 πυροσβέστες και πολλά πυροσβεστικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσή της καθώς οι φλόγες πλησιάζουν οικισμούς αυτοχθόνων της Αμερικής, αναφέρει το Phys.org.

H επιχείρηση έχει ήδη στοιχίσει 132 εκατ. δολάρια και το κόστος διογκώνεται κατά 5 εκατομμύρια κάθε μέρα.

Οι ελεγχόμενες καύσεις είναι πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως στις ΗΠΑ για τη μείωση του συσσωρευμένου καύσιμου υλικού και την πρόληψη μεγάλων πυρκαγιών. Η φωτιά, εξάλλου, είναι απαραίτητη για την αναγέννηση ορισμένων δασικών οικοσυστημάτων.

Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Οι φωτιές από τις δύο ελεγχόμενες καύσεις στα ανατολικά της Σάντα Φε ενώθηκαν τον Απρίλιο λίγο νότια από τα Βραχώδη Όρη.

Μία από τις δύο αρχικές πυρκαγιές διαπιστώθηκε ότι προήλθε από ελεγχόμενη καύση που βγήκε εκτός ελέγχου στις 6 Απριλίου. Η δεύτερη φωτιά αποδίδεται σε ελεγχόμενη καύση που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στον Εθνικό Δρυμό Σάντα Φε έκω από το Λας Βέγκας. Οι δασοφύλακες έκαψαν έναν μεγάλο σωρό φυτικής ύλης, όμως η φωτιά συνέχισε να σιγοκαίει παρά τις χιονοθύελλες που ακολούθησαν στο μεσοδιάστημα,

Αναζωπυρώθηκε στις 9 Απριλίου και εξαπλώθηκε εκτός ελέγχου εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με το πόρισμα της ίδιας της Υπηρεσίας Δασών.

Η κυβερνήτης του Νιου Μέξικο Μισέλ Γκρίσαμ κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «αναλάβει πλήρως την ευθύνη» και να καλύψει το κόστος για την κάλυψη υλικών ζημιών.

Η Υπηρεσία Δασών ανακοίνωσε προ ημερών ότι αναστέλλει για 90 ημέρες τις ελεγχόμενες καύσεις, επικαλούμενη τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες και τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πυρκαγιά του Νιου Μέξικο.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο 50 δισ.  δολαρίων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σχέδιο που προβλέπει διπλασιασμό των ελεγχόμενων καύσεων. Επιστήμονες και δασοφύλακες προσπαθούν στο μεταξύ να βρουν νέα μοντέλα για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς ελεγχόμενων καύσεων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών, η πρακτική εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα στο 99% των περιπτώσεων, Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: το 2000, ελεγχόμενη καύση προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά του Σέρο Γκράντε, η οποία κατέστρεψε εγκαταστάσεις εθνικής ασφάλειας και σπίτια σε γειτονιές του Λος Άλαμος.


[There are no radio stations in the database]