Δάκης: Ο “αιώνιος έφηβος” με το πλατύ χαμόγελο

30 Μαΐου 2022

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του γνωστού τραγουδιστή Δάκη.

Συμπαθής, όμορφος, με πλατύ αστραφτερό χαμόγελο και με την ευγένεια και τον κοσμοπολιτισμό της αλεξανδρινής καταγωγής του και την πολύγλωσση παιδεία. Στο τραγούδι υπήρξε μέρος, της κοσμοπολίτικης πλευράς της Αθήνας του ΄60 και του ΄70.

Στην είδηση του θανάτου του στα 79 του χρόνια, μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και πραγματικό αγώνα με τον καρκίνο, πολλοί αποχαιρετούν κι ένα κομμάτι νεανικής ανεμελιάς και χαράς. Γιατί αυτό προσέφερε μέχρι τις τελευταίες του εμφανίσεις το 2015 ο Δάκης. Μία ντίσκο, ρετρό ευφορία που σε παραπλανά ότι είναι αγέραστη. Ένας λόγος παραπάνω για να μην μπορεί κάποιος παρά να λυπηθεί πολύ για την ταλαιπωρία του τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό για τον Δάκη είναι ότι ήταν δεύτερα ξαδέλφια με τον Ντέμη Ρούσσο. Οι δυο τους έκαναν πολλή παρέα όταν ήρθαν στην Ελλάδα λόγω δουλειάς, ενώ όπως είχε πει, πιο κοντά ήρθαν όταν ο Ντέμης Ρούσσος τον φιλοξένησε στο σπίτι του στο Παρίσι. Ήταν τότε που ο Δάκης έκανε δοκιμαστικά στη Γαλλία.

Ο Δάκης είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1943 στην Αλεξάνδρεια, το πραγματικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Έζησε ανέμελα, ευτυχισμένα χρόνια σε μια πολυεθνική γειτονιά, παίζοντας με παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και έτσι άρχισε από πολύ νωρίς να μιλάει πολλές γλώσσες: εκτός από ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά.

Αρχές της δεκαετίας του 60 ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, με διάφορα γκρουπάκια σε κέντρα της Αλεξάνδρειας. 

Στην Ελλάδα ήρθε το 1963 και ξεχώρισε σχεδόν αμέσως, ξεκινώντας να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης

Ακολούθησαν εμφανίσεις στην Αθηναία, στο Hilton, στα Αστέρια και η γνωριμία με τον Μίμη Πλέσσα που έφερε έναν μεγάλο κύκλο συνεργασίας και τραγούδια, όπως τη μεγάλη επιτυχία «Τόσα καλοκαίρια», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και τον προσωπικό του δίσκο.

Διάσημος ήδη το ΄67, ο Δάκης είναι απ΄ όσους επιλέγονται για να ανοίξουν την πρώτη συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα, στις 17 Απριλίου.

Γύρω στο 1970, το όνομα του Δάκη αναβοσβήνει πια με τεράστια γράμματα στα καλύτερα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Δειλινά, Φαντασία, Νεράιδα, Αστέρια, Διογένης, Αθηναία, Ρεξ και πολλά άλλα. Τότε γνωρίζει και τις αδελφές Μπρόγιερ, με τις οποίες συνεργάζεται έκτοτε σταθερά για κοινές εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά shows.

Συνεργάζεται επίσης με πολλούς μεγάλους συνθέτες, όπως οι Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Μανίκας, Νίκος Λαβράνος, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Αλέκος Χρυσοβέργης, Χάρης Χαλκίτης, Αλέξης Παπαδημητρίου κ.α., καθώς και με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αλέκα Κανελλίδου, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Χριστιάνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Αδελφές Μπρόγιερ, Φίλιππος Νικολάου, Πασχάλης, Μαντώ κ.ά.

Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία του με τον Κώστα Χατζή και την Ελπίδα, αλλά και με τη Μαρινέλλα, που μαζί εμφανίζονται για δυο σεζόν στο ZOOM και αρχές του ΄80 κάνουν περιοδεία στην Αυστραλία.

Αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινά άλλη μια σημαντική συνεργασία του Δάκη. Με την Αλέκα Κανελλίδου συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία για πέντε χρόνια.

Τη δεκαετία του ΄90, η αναβίωση σε κάποιους χώρους της ελληνικής ντίσκο φέρνει το Δάκη στο On the rocks με τον Πασχάλη, τη Σοφία Βόσσου, την Ελίνα Κωνσταντοπούλου και την Δέσποινα Βανδή στα πρώτα της βήματα.

Παράλληλα, εμφανίζεται στο Taboo με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Με τον Μίμη Πλέσσα θα κάνει και την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Moments» στην οποία ερμηνεύει βραβευμένα τραγούδια του συνθέτη σε επτά γλώσσες. Έκτοτε έκανε σποραδικές εμφανίσεις σε μεγάλα καλοκαιρινά θέατρα όπως το Βεάκειο ή σε κάποια νυχτερινά κέντρα.

Κάποια στιγμή, ο Δάκης αποσύρθηκε διακριτικά και με αξιοπρέπεια πάλεψε μέχρι το τέλος την ασθένειά του.


[There are no radio stations in the database]