Εξοικονόμηση ενέργειας: Έρχεται «κόφτης» στα κλιματιστικά – Σχέδιο «θερμοστάτης» και στην Ελλάδα

27 Μαΐου 2022

Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Ελλάδα στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχέδιο, η ΡΑΕ το… ετοιμάζει και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε να μπει «κόφτης» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο που εξετάζει η Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας και οι προτάσεις ανέφεραν, μεταξύ άλλων, αλλαγές σε βασικές καθημερινές συνήθειες (πως η θερμοκρασία στο κλιματιστικό). Ισπανία και Ιταλία είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν πράξη κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Και η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό (κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) πως σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εθνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα σ’ αυτά ο «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο.

Το πρωί της Παρασκευής (27.05.2022), ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΙ, δεν το απέκλεισε.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας». 


[There are no radio stations in the database]