ΠΑΣΟΚ: Επικράτηση «προεδρικών» στη νέα Κ.Ε. – Τα δύο στοιχήματα της επόμενης ημέρας

24 Μαΐου 2022

Κυριαρχία των «προεδρικών» κατεγράφη στην ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη να εκλέγει το 65%, περίπου, των μελών της.

Η αναμενόμενη κυριαρχία των «προεδρικών» επιβεβαιώθηκε στις κάλπες για την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη εκπροσωπείται περίπου από το 65%, αποτελώντας δηλαδή σχεδόν τα 2/3 των 300 μελών της διευρυμένης βάσει του νέου καταστατικού Κ.Ε., που με τη σειρά της θα αναδείξει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, τα μέλη του οποίου επίσης αυξάνονται σε 31.

Η πρώτη θέση δεν επιφύλασσε εκπλήξεις, μιας και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που θα είναι και ο επόμενος γραμματέας της παράταξης, συγκέντρωσε πάνω από 2.200 ψήφους σε σύνολο 4.493 ψηφισάντων. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης (με άνω των 1.400), έχοντας τη στήριξη κυρίως των παπανδρεϊκών, αλλά και των γεννηματικών, συσπειρώνοντας δηλαδή, τρόπον τινά, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της εσωκομματικής «μειοψηφίας». Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που μαζί με τον Ανδρ. Σπυρόπουλο αποτελούν τους δύο στενότερους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτος σε σταυρούς ο Ανδρ. Σπυρόπουλος, που αναμένεται να είναι ο επόμενος γραμματέας – Τα ονόματα και οι εκπλήξεις.

Στην πρώτη δεκάδα (6ος) πλασαρίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος είχε σημαντικές δεξαμενές και στην πλευρά Ανδρουλάκη αλλά και στη νεολαία της παράταξης, ενώ ψηλά βρέθηκαν και δύο από τα παραδοσιακά παπανδρεϊκά στελέχη, οι Μιχάλης Καρχιμάκης (7ος) και Φίλιππος Σαχινίδης (11ος). Από τους «εξωπασοκικούς», πρώτος εξελέγη ο Θόδωρος Μαργαρίτης της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ πρώτη γυναίκα σε σταυρούς ήταν η στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Εφη Χαλάτση. Από την ηγετική ομάδα της Φώφης Γεννηματά, την 26η θέση έλαβε ο Μανώλης Οθωνας, ενώ πιο χαμηλά κατετάγη ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Η τελική λίστα με τους «300» βρισκόταν έως χθες βράδυ υπό διαμόρφωση, μιας και θα έπρεπε να προσμετρηθούν και οι ποσοστώσεις. Βάσει του καταστατικού έχει θεσπιστεί για την Κεντρική Επιτροπή το 1/3 της γυναικείας εκπροσώπησης, το 15% των συμμετεχόντων από κάθε τάση, αλλά και το 10% που θα πρέπει να είναι κάτω των 35 ετών. Οπως και στις νομαρχιακές επιτροπές που αναδείχθηκαν στις 8 Μαΐου, πάντως, αλλά και στο Σώμα των συνέδρων, η ανανέωση προσώπων στον ευρύτερο εσωκομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι είναι σημαντική.

Στη νέα Κ.Ε. εκπροσωπείται το σύνολο του στενού ηγετικού πυρήνα με στελέχη όπως η Μάρα Κουκουδάκη, η Ελενα Αναστασίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος και ο Βαγγέλης Τσόγκας, δηλαδή τα πιο «φρέσκα» πρόσωπα που βρίσκονται εδώ και έξι μήνες στον έκτο όροφο της Χαρ. Τρικούπη. Το γεγονός ότι πλασαρίστηκαν χαμηλότερα, αλλά και το ότι σε υψηλές θέσεις υπήρχαν αρκετά στελέχη από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, αποδιδόταν από έμπειρους κομματικούς στο ότι οι πολλές υποψηφιότητες από την πλευρά των «προεδρικών» οδήγησαν σε πιο «χαλαρές γραμμές» και σε διασπορά των ψήφων εντός της πτέρυγας, σε αντίθεση με τα άλλα εσωτερικά στρατόπεδα.

Τα δύο στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Απόλυτα θετικό πρόσημο προσδίδει η Χαρ. Τρικούπη στον απολογισμό του συνεδριακού τριημέρου, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Αν στόχος ήταν το συνέδριο να αποτελέσει μια στιβαρή αφετηρία ενόψει μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα «μηνύματα αυτονομίας, ενότητας και ανανέωσης» που εστάλησαν από το «Τάε Κβον Ντο» μπορούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στις δύο ομιλίες του, στην έναρξη και στη λήξη των εργασιών, ο Νίκος Ανδρουλάκης χάραξε σαφή «πολιτικά σύνορα» τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό ήταν απόλυτα αναμενόμενο, το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξαν «παραφωνίες» σε ομιλίες κορυφαίων στελεχών, που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν εσωστρέφεια γύρω από το πεδίο των συνεργασιών, μια σταθερή, τα τελευταία χρόνια, πηγή εσωτερικού κινδύνου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χρόνο και εσωκομματική νηνεμία γύρω από το εν λόγω ζήτημα.

Στο επίπεδο των «επιστροφών» και της διεύρυνσης οι κινήσεις ήταν λίγες και προσεκτικές, όπως για παράδειγμα η παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου στο –σημαντικό για τη Χαρ. Τρικούπη–workshop για την κοινωνική κατοικία. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ηγετικός πυρήνας, όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους, παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στο να πάρει το τιμόνι στα χέρια της η νέα γενιά. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του συνεδρίου, δύο είναι τα βασικά στοιχήματα. Πρώτον, η προετοιμασία για τις εκλογές, που η πλειονότητα στελεχών (παλαιότερων και νεότερων) εκτιμούσε στα «πηγαδάκια» ότι δεν θα αργήσουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, η εντολή προς τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη, είναι πριν από τα μέσα του καλοκαιριού να έχει καταθέσει την τελική του πρόταση. Δεύτερον, η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης. 

Είναι γεγονός ότι στο συνέδριο το βάρος έπεσε περισσότερο στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο. Συνεπώς, το επόμενο τρίμηνο, έως δηλαδή την τελική διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη του προεκλογικού του προγράμματος.


[There are no radio stations in the database]