Βρετανία: Νέο νόμισμα για τα 40ά γενέθλια του πρίγκιπα Ουίλιαμ

24 Μαΐου 2022

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δούκας του Κέιμπριτζ -και δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου – θα είναι προσωπογραφία σε επίσημο συλλεκτικό νόμισμα των 5 λιρών

Για να τιμήσει τα 40ά γενέθλια του πρίγκιπα Ουίλιαμ στις 21 Ιουνίου, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε ένα νέο νόμισμα ειδικής έκδοσης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δούκας του Κέιμπριτζ -και δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου – θα είναι προσωπογραφία σε επίσημο συλλεκτικό νόμισμα των 5 λιρών. 

Το νόμισμα είναι μια δημιουργία του σχεδιαστή Τόμας Ντόχερτι και απεικονίζει τον Ουίλιαμ ανάμεσα στο αρχικό γράμμα W και τον αριθμό 40. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, ο Τζόντι Κλαρκ χάραξε το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με την επιγραφή: «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα (HRH) ο Δούκας του Κέιμπριτζ (HRH The Duke of Cambridge)». 

Η επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου Κλερ Μακλέναν χαρακτήρισε το νόμισμα: «με τον κομψό σχεδιασμό της προσωπογραφίας της Αυτού Μεγαλειότητας μαζί με το βασιλικό του σύμβολο και τον αριθμό 40, φόρο τιμής στην ωριμότητα και στη χάρη του πρίγκιπα όπως αρμόζει σε ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας». Και πρόσθεσε: «(Ο Ουίλιαμ) είναι ένας αφοσιωμένος σύζυγος και στοργικός πατέρας τριών παιδιών. Το σχέδιο διατηρεί ισορροπία ανάμεσα στη φρέσκια ενέργεια της Αυτού Μεγαλειότητας στο ρόλο του πατέρα – και μάλιστα σε νεαρή ηλικία – με το τελετουργικό της βασιλικής του θέσης (…) χρησιμοποίησα συγκρεκριμένη τεχνική γλυπτικής σε ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να δημιουργήσω το κατάλληλο στιλ για το σχέδιο». 

Με πληροφορίες από το The Guardian, το ΑΠΕ-ΜΠΕ


[There are no radio stations in the database]