Ξεκινάει η δίκη για τη «μαφία των Ρομά»

23 Μαΐου 2022

Με έξι χρόνια καθυστέρηση και ύστερα από τρεις αναβολές, ξεκινάει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη-μαμούθ με συνολικά 98 κατηγορουμένους (ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί) για την επονομαζόμενη «μαφία των Ρομά» που φέρεται να είχε προχωρήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ σε περίπου 450 ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις και η οποία εξαρθρώθηκε το 2016 από την Ασφάλεια Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η εγκληματική δράση τους

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισέβαλλαν σε σπίτια των βόρειων και των νότιων προαστίων της Αθήνας (Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Κρυονέρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Πικέρμι, Αγιος Στέφανος κ.α.) και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη κ.α.) και άρπαζαν μετρητά, κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, γούνες, επώνυμες τσάντες και ρούχα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, έσπαζαν τις πόρτες με βαριοπούλες, έβαζαν τους συναγερμούς των σπιτιών σε κουβάδες με νερό για να τους απενεργοποιήσουν, έκοβαν καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ έκλεβαν μέχρι και ΑΤΜ που τα αποσπούσαν με φορτηγά από τις εγκαταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με τη συνολική λεία τους να υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι , «επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σπείρα ληστών που εκμεταλλεύτηκαν τα… capital controls, το δέος της Εφορίας και των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης». Στόχευαν τα «σεντούκια» στο σπίτι, μερικά από τα οποία περιείχαν 380.000 ή και 400.000 ευρώ! Επιδρομές δηλαδή πιο αποδοτικές από ληστεία 20 τραπεζών μαζί. Επιπλέον είχαν τη αίσθηση του ακαταδίωκτου, έδειχναν στο Facebook τα κλοπιμαία, σάρκαζαν τις δικαστικές αρχές με εικονικές «δίκες» με κατηγορουμένους τους ίδιους και έκαναν παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση.

Επιπλέον, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες φαίνεται να είχαν επαφές με 12 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. – ορισμένοι σε σημαντικές θέσεις -, από τα οποία κάθονται στο εδώλιο δύο γιατί τους πληροφορούσαν για έρευνες συναδέλφων τους. Ακόμα, σε ξεχωριστή δίκη έχουν οδηγηθεί αστυνομικοί γιατί ύστερα από εντολές μελών της «μαφίας των Ρομά» κατηγορούσαν αδίκως ανταγωνιστές τους.


[There are no radio stations in the database]