Το «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο» κακά μαντάτα για την Άγκυρα

19 Μαΐου 2022

Η θερμή υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν άρεσε στην Τουρκία – «Όσα έχει στο μυαλό της η Άγκυρα δεν θα περάσουν εύκολα από την Ουάσιγκτον» λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να «παραπονεθεί» στον Μπλίνκεν για «απώλεια ισορροπιών» υπέρ της Ελλάδας

Παραφράζοντας το «Αμερικανικό Ειδύλλιο», το εμβληματικό βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, αυτό που έλαβε χώρα επί δύο μέρες στην Ουάσιγκτον ήταν το… «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο». Η αποτύπωση, δηλαδή, του ιστορικού υψηλού στις διμερείς σχέσεις, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι καλά μαντάτα για την Άγκυρα, όσο και αν ο πρωθυπουργός επέμεινε σε όλες του τις τοποθετήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ότι η επίσκεψή του δεν έχει «αντιτουρκικό χαρακτήρα».

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα φιλοδοξεί να πετύχει μια επαναπροσέγγιση με τη Δύση, χωρίς όμως να διαταράσσει τη σχέση της με τη Μόσχα, σε έναν ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου», η καθαρή στάση και θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές και τις τοποθετήσεις του στην Ουάσιγκτον δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα. Πολλώ δε η υποδοχή που έτυχε αυτή η τοποθέτηση, ιδίως η ομιλία στο Κογκρέσο, από την πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον.

Δεν ήταν, όμως, μόνο όσα έγιναν δημόσια. Στο παρασκήνιο, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε με σαφήνεια όσους… έπρεπε για τις τουρκικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει άριστα την περιοχή μας, τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Το ίδιο έκανε και στη Νάνσι Πελόζι και σε Αμερικανούς Γερουσιαστές. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Δένδιας, κατά πληροφορίες του protothema.gr, στη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, εξηγώντας όμως και τι έγινε ως προς το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων το προηγούμενο διάστημα, παρά το «μορατόριουμ» που είχε προαναγγελθεί.

«Όσα έχει στο μυαλό της η Άγκυρα δεν θα περάσουν εύκολα από την Ουάσιγκτον», λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στο protothema.gr, με φόντο κυρίως το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, αλλά και την προμήθεια νέων τέτοιων αεροσκαφών. Η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι κάτι τέτοιο, όσο και να θέλει το State Department να δώσει «κάτι» στην Άγκυρα, δεν περνά από τη Γερουσία, όσο και αν η Τουρκία κάνει προσπάθειες μέσω εταιριών lobbying να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπόμπ Μενέντεζ, αλλά και ο Ρεπουμπλικανός ισχυρός παράγων της Επιτροπής Τζίμι Ρις δεν φαίνονται έτοιμοι για παραχωρήσεις προς την Τουρκία, ενώ αυτό ήταν και το γενικότερο κλίμα.

Σε αυτό το περιβάλλον, δε, φαίνεται πως δεν «γράφει» διόλου καλά και το τουρκικό «παζάρι» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το Κογκρέσο να έχει εκμανεί με τον τουρκικό εκβιασμό μέσω της απειλής του βέτο, όσο και αν κανείς δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα θα επιμείνει ως το τέλος.

Εκνευρισμός

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η «σπουδή» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «παραπονεθεί» στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν για «απώλεια ισορροπιών», υπέρ της Ελλάδας. «Είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία, και θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί», είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση. Και μπορεί οι ΗΠΑ να μην θέλουν να «χαρίσουν» την Τουρκία στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον, όμως, δεν φαίνεται έτοιμη για γενναίες παραχωρήσεις ή έστω για τις παραχωρήσεις του βεληνεκούς που επιδιώκει η Άγκυρα.

Και ο πρόεδρος Μπάιντεν, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες το βράδυ σε δηλώσεις του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. «Δεν θα πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», είπε ο κ. Μπάιντεν, υποβαθμίζοντας έτσι τους τουρκικούς «λεονταρισμούς». Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα δεν έχει κληθεί στην Ουάσιγκτον, αν και μια από τις επιδιώξεις του ταξιδιού του κ. Τσαβούσογλου ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα για να γίνει μια διευρυμένη συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας, σε επίπεδο προέδρων. Κάτι τέτοια, ως αυτή την ώρα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.


[There are no radio stations in the database]