Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η πρώτη μεγάλη ήττα του Πούτιν και o αντίκτυπος στον πόλεμο

16 Μαΐου 2022

Την επίδραση που μπορεί να έχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μία εξέλιξη που επιτρέπει στη Δύση να ενισχύσει κι άλλο το θέση της έναντι των επεκτατικών βλέψεων των Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένουν να δουν σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ιστορική απόφαση των σκανδιναβικών χωρών να αλλάξουν θεαματικά πολιτική ασφάλειας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ήττα της Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που οι συγκρούσεις στα μέτωπα του Ντονμπάς και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν φέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον Πούτιν και ο κίνδυνος ενός μακρού πολέμου γίνεται όλο και πιο υπαρκτός.

Οι απειλές του Κρεμλίνου κατά του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης έπεσαν στο κενό και δεν πέτυχαν στο παραμικρό το στόχο του, που ήταν να διατηρηθεί η για δεκαετίες ουδετερότητα των δύο χωρών.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κατά τη συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του βρήκε τον Πούτιν πιο διαλλακτικό από ποτέ, φανερώνει πιθανόν και τον προβληματισμό της Μόσχας για την αλλαγή των ισορροπιών στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας, πέρα από τους δημόσιους λεονταρισμούς του Κρεμλίνου. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Πούτιν κινείται ανάμεσα στην σκληρή ρητορική και τις φραστικές προειδοποιήσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά χωρίς να διατηρεί μονίμως ένα υψηλό «τέμπο» σε αυτές τις απειλές ακριβώς για να μην δείξει στην εσωτερική κοινή γνώμη της χώρας του, ότι η εισβολή στην Ουκρανία έκανε τη Ρωσία να απομονωθεί πλήρως από τον διεθνή περίγυρο και να φέρει το ΝΑΤΟ ακόμα πιο κοντά στα σύνορά της.

Χωρίς πάντως να αποτελεί αυτός ο προβληματισμός της Μόσχας ασφαλές δείγμα για το τι μπορεί να κάνει στο άμεσο μέλλον, το ενδιαφέρον είναι πώς θα κινηθεί πραγματικά τους επόμενους μήνες η Ρωσία, δηλαδή για όσο διάστημα απαιτηθεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία – απαιτούνται οι εγκρίσεις και από τις 30 χώρες μέλη του Συμφώνου. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, της μοναδικής ΝΑΤΟϊκής χώρας, που προέβαλε εμπόδια και αντιρρήσεις, εκτιμάται ότι τελικά θα καμφθούν έστω κι αν χρειαστεί να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματα της Άγκυρας. Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τελικά την ένταξη των δύο χωρών.

Σήμερα ή αύριο τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να εγκρίνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους για την επίσημη και τυπική υποβολή του αιτήματος ένταξης, κάτι που επίσης υπολογίζεται ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους την Κυριακή, ενώ επίσης χθες το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έλαβε την απόφαση να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, σε μία ιστορική κίνηση, που ανατρέπει την πολιτική ουδετερότητας, την οποία διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά.

Οι δύο κυβερνήσεις ζήτησαν και έλαβαν από τους ισχυρούς του ΝΑΤΟ, τις εγγυήσεις ότι στο μεσοδιάστημα και έως ότου ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία θα έχουν την πλήρη και αναγκαία προστασία έναντι των όποιων κινδύνων υπάρξουν από τη Ρωσία.

Μπέρμποκ: Διάλογος με τη Ρωσία, αφού σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Στον απόηχο των εξελίξεων με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ως προϋπόθεση για να αρχίσει διάλογος προς εξεύρεση μίας λύσης.

Όπως είπε η Μπέρμποκ «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», μία δήλωση που δίνει συνέχεια στη ρητορική δυτικών κυβερνήσεων τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τo Λουχάνσκ και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη Μαριούπολη

Στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις, αλλά δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως την περιφέρεια του Λουχάνσκ, την οποία η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως αυτόνομη Δημοκρατία.

Όπως ανακοίνωσε τη νύχτα ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το 10% της περιοχής αυτής, που μαζί με το Ντονέτσκ, αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο της ρωσικής εισβολής.

Οι επιθέσεις σε πόλεις του Ντονέτσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι η Μόσχα ετοιμάζει δημοψήφισμα στη Μαριούπολη για την απόσχιση της πόλης από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης Πέτρο Αντριουσένκο δήλωσε ότι έχει πληροφορίες που αναφέρουν ότι «οι ρωσικές αρχές προετοιμάζουν δημοψήφισμα και θα μπορούσαν ακόμη και να το προκηρύξουν αύριο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό ισχύει. Βλέπουμε όμως πολλή ενσωμάτωση της Μαριούπολης στο ρωσικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο τραπεζικό σύστημα».

Το μοναδικό σημείο στη Μαριούπολη που παραμένει χωρίς ρωσικό έλεγχο είναι το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο υπερασπίζονται 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες.


[There are no radio stations in the database]