Η Ισπανία επιτρέπει σε κορίτσια 16 ετών να κάνουν άμβλωση

13 Μαΐου 2022

Νέα νομοθεσία, με την οποία θα επιτρέπεται σε νεαρές γυναίκες άνω των 16 ετών να υποβάλλονται σε άμβλωση, χωρίς τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους, προωθεί η ισπανική κυβέρνηση. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση πενθήμερης μηνιαίας άδειας εμμήνου ρύσεως σε εργαζόμενες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση, δίνει σε όλες τις γυναίκες τη δυνατότητα άμβλωσης στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ καταργεί την προϋπόθεση γονικής συναίνεσης για κορίτσια 16 και 17 ετών που επιθυμούν να τερματίσουν την κύησή τους. Αυτός ο όρος είχε εισαχθεί το 2015 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, καταργείται η τριήμερη «περίοδος περισυλλογής» που απαιτείται να τηρήσουν σήμερα οι γυναίκες προτού προχωρήσουν σε τερματισμό της εγκυμοσύνης τους.

Δεν θα χρειάζεται συναίνεση γονέων ή κηδεμόνων – Xορήγηση πενθήμερης μηνιαίας άδειας εμμήνου ρύσεως σε εργαζόμενες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι γνωστό ως «Νόμος για την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και την εγγύηση της εκούσιας διακοπής της κύησης», προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία αρχείου με τους υγειονομικούς που αντιτίθενται στην άμβλωση και δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε τέτοιες επεμβάσεις.

Η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης η εξασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση στο εθνικό σύστημα υγείας και η κατάργηση όλων των προσκομμάτων που αποτρέπουν τις γυναίκες από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το σώμα τους και τη ζωή τους. Η εκούσια διακοπή της κύησης θα πραγματοποιείται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Για να καταστεί αυτό δυνατό, όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν γυναικολογικά και μαιευτικά τμήματα, θα πρέπει να έχουν το αναγκαίο προσωπικό που θα εγγυηθεί αυτό το δικαίωμα. Σεβόμαστε απολύτως το δικαίωμα άρνησης για λόγους συνείδησης, όπως και το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίσουν τι θα συμβεί με το σώμα τους».

Το νέο νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και τη χορήγηση μηνιαίας άδειας από την εργασία τριών έως πέντε ημερών για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την περίοδό τους. Η Ισπανική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, άλλωστε, υπολογίζει ότι 33% των γυναικών πάσχουν από δυσμηνόρροια. Τη χρονιά που πέρασε, οι Αρχές σε κάποιες περιφέρειες της Ισπανίας αναγνώρισαν το πρόβλημα και προσέφεραν στις γυναίκες εργαζόμενες «άδεια έμμηνης ρύσης».


[There are no radio stations in the database]