Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιες συσκευές επιδοτούνται

13 Μαΐου 2022

Πλησιάζουν οι ημέρες όπου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, ποιες συσκευές θα αφορά και ποσό θα είναι η έκπτωση.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές και η πλατφόρμα θα ανοίξει αρχές Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

-Ψυγεία
-Καταψύκτες
-Κλιματιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

-πλυντήρια ρούχων
-πλυντήρια πιάτων
-ηλεκτρικές κουζίνες

Τα ποσά της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Τα μέσα ποσά που υπολογίζεται για κάθε συσκευή είναι:

Air condition: 300 ευρώ.
Ψυγείο: 300 ευρώ.
Καταψύκτης: 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση συσκευών

Θα χρειαστεί να έχετε τα εξής δύο στοιχεία:

-Κωδικούς Taxisnet
-ΑΦΜ

Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές.


[There are no radio stations in the database]