Ισπανία: Θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο;

12 Μαΐου 2022

Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο και οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα βάσει των μεταρρυθμίσεων .

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό. Το σχέδιο μεταρρύθμισης, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως, βάσει της οποίας οι γυναίκες θα έχουν άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. «Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση. «Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», είπε στο El Periodico. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε. Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται η συνταγογράφηση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και του «χαπιού της επόμενης ημέρας». Φαντάσου κάτι τέτοιο να γινόταν και στη χώρα μας.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει την απαίτηση γονικής άδειας για τα παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.


[There are no radio stations in the database]