Eurovision 2022: Δείτε όλες τις ελληνικές εμφανίσεις που μας έχουν μείνει αξέχαστες

10 Μαΐου 2022

Ο Μάιος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη Eurovision (εντάξει, και τις σχολικές εξετάσεις). Ο μεγάλος τελικός μας βρίσκει πάντα μαζεμένους σε κάποιο σπίτι παρέα με φίλους, πολλές λιχουδιές και ίσως μερικές μπύρες. Μέρα που είναι το ρίχνουμε κάπως έξω και οι πιο φανατικοί (γκούχου γκούχου) υιοθετούμε και το ανάλογο ελληνικό ντύσιμο.

Μιας, λοιπόν, και ετοιμαζόμαστε για ακόμη μία χρονιά να καμαρώσουμε την ελληνική συμμετοχή στο μουσικό αυτό διαγωνισμό, είπαμε να θυμηθούμε τις πιο… ανατριχιαστικές στιγμές που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε την αναδρομή μας με τη μία και μοναδική Έλενα Παπαρίζου. Το κορίτσι που ανέβηκε το 2005 πάνω στη σκηνή και έκανε όλο το Κίεβο να σιγοτραγουδάει το «My number One». Το τραγούδι αυτό ανέβασε την ελληνική συμμετοχή με 230 πόντους στην κορυφή και έκανε τη γαλανόλευκη να κυματίζει υπερήφανα σε όλη την Ευρώπη.

Ένα χρόνο πριν, ο Σάκης Ρουβάς είχε κουνήσει στην κυριολεξία όλη την Κωνσταντινούπολη με το «Shake it», κατακτώντας την 3η θέση στο διαγωνισμό. Και πόσοι δεν προσπάθησαν άλλωστε να πετύχουν την… κωλοτούμπα του; Τελικά το 2004 ήταν η χρονιά της… Ελλάδας. Λίγο το Euro, λίγο ο Σάκης και τέλος οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Ευρωπαίοι έλεγαν Ελλάδα και τα χαμόγελα έπεφταν βροχή.

Η Έλενα Παπαρίζου όμως με τη νίκη της έφερε το διαγωνισμό στην Ελλάδα και το 2006 όλοι καθηλώθηκαν με την ερμηνεία της Άννας Βίσση. Μπορεί να μην πετύχαμε κάποια υψηλή θέση, αλλά καταφέραμε να αποδείξουμε τι εστί πάθος για τη μουσική μέσω του «Everything».

Το 2008 από την άλλη, ήταν μία από τις πιο παιχνιδιάρικες συμμετοχές της Ελλάδας, αφού η τσαχπίνα Καλομοίρα μάγεψε τους πάντες. Κοινό και συμμετέχοντες τη λάτρεψαν, αφού δεν έπαψε λεπτό να δείχνει τον πραγματικό της εαυτό. Το τότε κοριτσάκι μεταμορφώθηκε στην πιο σέξι παρουσία του μουσικού διαγωνισμού και το «Secret Combination» ανέβηκε στην τρίτη θέση.

Εμείς μπορεί το 1977 να μην είχαμε γεννηθεί, αλλά το «Μάθημα Σολφέζ» είναι ένα από τα τραγούδια που ακούγονται μέχρι και τώρα. Όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί, αφού ο Πασχάλης, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Ρόμπι Ουίλιαμς και η Μαριάννα Τόλη κέρδισαν την 5η θέση και εμπλούτισαν την ελληνική δισκογραφία με μία ακόμη μεγάλη επιτυχία.

Μία ακόμη σέξι συμμετοχή της χώρας μας με εκπρόσωπο την Καίτη Γαρμπή. Η τραγουδίστρια το 1993 τραγούδησε «Ελλάδα χώρα του φωτός» και έκανε τους πάντες να σαστίσουν με την εμφάνισή της.

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την ελληνική συμμετοχή του 2013 με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Το όνομα του τραγουδιού και μόνο ξεσήκωσε συζητήσεις και έστρεψε τα βλέμματα στην συμμετοχή της Ελλάδας χαρίζοντας μας την 6η θέση. Η σκηνική παρουσία ήταν αναμφίβολα εκκεντρική και διαφορετική για τα δεδομένα του διαγωνισμού.

Το 2012 η Ελευθερία Ελευθερίου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στη σκηνή της Eurovision. Η ερμηνεύτρια του Αphrodisiac μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει ψηλά στη βαθμολογία, έφτασε όμως ψηλά στις καρδιές μας με τον χορό της και το φόρεμα της.

Η Ελλάδα με το “Die for you” κατέκτησε για πρώτη φορά την 3η θέση, με 147 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

Η Κλεοπάτρα με το τραγούδι “Όλου του κόσμου η ελπίδα” πήρε την 5η θέση, ανάμεσα σε 23 χώρες, με 94 βαθμούς και δυο δωδεκάρια από την Κύπρο και την Ιταλία.

Το 2007 ο Σαρμπέλ πηγαίνει στη Φινλανδία και λέει το «Γεια Σου, Μαρία», ένα περίεργο τραγούδι που περισσότερο θυμίζει χιτάκι των ελληνικών νυχτερινών κέντρων, αλλά παρόλα αυτά κερδίζει την 7η θέση.

Το 2010 και πάλι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δημιουργούν τριγμούς στις συμμετοχές μας. Εκείνη τη χρονιά στο Όσλο της Νορβηγίας, ο Γιώργος Αλκαίος και Friends κατακτούν την 8η θέση, τραγουδώντας το ελληνικότατο «Ώπα», ενώ την επόμενη τα πάμε λίγο καλύτερα, κατακτώντας την 7η θέση, με το πιο μοντέρνο «Watch My Dance», που τραγουδούν ο Λούκας Γιώρκας και ο Stereo Mike.

Tο 2017, στο Κίεβο, η Demmy και το «This is love», παρά τα καλά προγνωστικά βρέθηκε στην 19η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά η Γιάννα Τερζή και το «Όνειρό μου» δεν κατάφερε να προκριθεί στην Πορτογαλία.

Η δεκαοχτάχρονη Stefania φαίνεται πως συγκεντρώνει θετικές κριτικές τόσο για τις φωνητικές της ικανότητες όσο και το χορευτικό της σόου που έχει επιμεληθεί ο Φωκάς Ευαγγελινός. Ήδη τα προγνωστικά για το «Last Dance» είναι πολύ καλά.

Η Αμάντα Γεωργιάδη, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα εμφανίζεται στην 15η θέση με το τραγούδι «Die Together». Πρόκειται για μια συναισθηματική και δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης.


[There are no radio stations in the database]